Do sněmovny se dostal první náměstek hejtmanky Josef Bernard (PirSTAN), do jehož gesce spadá oblast životního prostředí, zemědělství, evropských záležitostí a regionálního rozvoje, náměstek pro kulturu a památkovou péči Marek Ženíšek (SPOLU), starosta Klatov a náměstek pro školství Rudolf Salvetr (SPOLU) a krajská zastupitelka a starostka Kozolup Michaela Opltová (PirSTAN).

První dva jmenovaní si funkce náměstků i přes mandát ve sněmovně ponechají. Salvetr a Opltová z kraje odcházejí.

Na dnešním zasedání zastupitelstva tak rezignoval Salvetr. Za novou náměstkyni hejtmanky pro školství proto zastupitelé jmenovali Radku Trylčovou. "Ta, před svým jmenováním do funkce krajské radní, rezignovala na funkci předsedkyně Výboru pro životní prostředí, zemědělství a evropské záležitosti. Nově byl rozhodnutím zastupitelů do funkce předsedy tohoto výboru jmenován Rudolf Salvetr, který ji bude vykonávat jako neuvolněný," informovala mluvčí krajského úřadu Helena Frintová.

Poslanecká sněmovna
Noví poslanci řeší kumulaci funkcí. Dva už se rozhodli, opustí pozice na kraji

Opltová působila na kraji jako předsedkyně Výboru pro regionální rozvoj. "Za ní byl dnes nově jmenován do funkce předsedy tohoto výboru krajský zastupitel za STAN, Zelení, PRO PLZEŇ a starosta obce Pačejov Jan Vavřička," sdělila mluvčí.

Statutárním zástupcem hejtmanky kraje se nově stal náměstek pro oblast dopravy Pavel Čížek. "Náměstek Josef Bernard a náměstek Marek Ženíšek budou své funkce vykonávat jako neuvolnění," uzavřela Frintová.