Co se vám ve městě v poslední době podařilo vybudovat a zvelebit?

Velkou akcí za přibližně 30 milionů korun byla rozhodně rekonstrukce zdravotního střediska, ještě o něco náročnější záležitostí bylo vybudování kanalizace v Krchlebech, také za více než 30 milionů, a s tím spojený průtah obcí.

Dále jsme od Plzeňského kraje dostali přibližně 800 tisíc na odstranění letošních povodňových škod, takže jsme udělali několik oprav komunikací u řeky a u Laškovského potoka. Část těchto peněz použijeme také na stezku do Vránova, respektive na tu její část, kterou poškodila voda. Zbytek doplatíme my. Stezka by měla být celá asfaltová a splňovat parametry cyklostezky a stezky pro pěší. Určitě bude pro lidi přínosné, když nebudou muset do Vránova po státní silnici.

Také jsme digitalizovali naše kino. Návštěvnost se díky tomu možná nezvedla, ale důležité je, že kino u nás nezanikne a může promítat i nadále. 'Zabít' kino není pro město dobrá volba.

Do čeho se pustíte nyní?

Je nutno říct, že nás kanalizace v Krchlebech finančně hodně vyčerpala, takže budeme muset nějakou dobu sbírat síly a věnovat se menším akcím.

Pracujeme na opravách chodníků, udělala se už značná část v ulicích Soukenická a Václavská. Zkulturnili jsme také prostředí hřbitova tím, že jsme opravili cesty, v čemž chceme pokračovat, aby lidé mohli chodit po asfaltu a nebořili se v bahně.

Stále nám chybí dokončení kanalizace ve Staňkově a také odkanalizování Vránova. Zatímco kanalizace pro Vránov za odhadem 25 milionů zní jako reálný cíl do budoucna, na Staňkov možná bude potřeba i více než 100 milionů, které nevím, kde se seženou.

Jak jste na tom s kulturními akcemi ve městě?

Staňkovští na ně bohužel moc nechodí. Když pořádáme nějakou větší akci, přijde nejvýše sto nebo sto padesát lidí včetně cizích. Třeba pokud jde o dechovky, tak vždy pořádáme ty 'levnější' akce, abychom něco málo vydělali a mohli si pak dovolit nějakou finančně náročnější akci. Ale jako jsme dřív k nám zvali například Hanu Zagorovou, tak to už si dnes dovolit nemůžeme, protože lidi prostě nepřijdou.

Jaké spolky u vás máte?

Kromě profesionálních hasičů tu máme celkem čtyři spolky dobrovolných hasičů ve Staňkově, Krchlebech, Vránově a v Ohučově. Mezi další spolky patří rybáři, myslivci, včelaři, zahrádkáři, skauti či letci. Funguje tu i loutkové divadlo, a i když například žáci školy udělají občas nějaké představení, ochotnické divadlo jako takové už bohužel nefunguje. Je to škoda a myslím, že by se už mohli dát opět dohromady.

Trápí vás naopak nějaký problém?

Nové zdravotní středisko nám sice slouží dobře, ale trápí mě situace v něm. Problém je v tom, že příchod nových lékařů blokuje pojišťovna VZP nesmyslným nenavyšováním úkonů a podobně. Chtěli k nám do střediska jít například ortoped i další lékaři, ale narážíme na nepřekonatelnou hráz jménem VZP. Dohodnout se s ní má problém i místní rehabilitace.

Udělalo vám v poslední době naopak něco radost?

Dělá mi radost, že se díky zmíněné kanalizaci a průtahu Krchleby dostaly zase o něco výše v životní úrovni. Jsem rád za nový zametací stroj, který se nám díky dotaci povedlo pořídit a který omezuje prašnost v ulicích. Víme, že ani ŘSD nemůže hlavní silnice zametat každý týden, a my si teď tímhle strojem můžeme pomoci k tomu, aby bylo zase město čistší.