PROVOZ DO VÁNOC

„Jsme jediná moštárna na Plzeňsku, která už roky objednává přesně na čas. Objednávky plánujeme po 15 minutách, takže obsloužíme asi čtyři lidi do hodiny. Zatím máme narváno. Jsem tu sama, je to docela dřina. Obvykle moštuji až do Vánoc, ale letos kvůli situaci s koronavirem vůbec nedokážu odhadnout délku sezony, dokdy budeme moci vůbec moštovat,“ řekla Pavla Vovesná z moštárny na plzeňském Výsluní s tím, že úroda jablek je letos slušná. „V loňském roce byla špatná, mimo jiné i kvůli velkému suchu,“ popsala Vovesná a doplnila, že cenu má moštárna na Výsluní letos nastavenou na4 koruny za kilo jablek.

Kde se moštujeZdroj: Deník

Také v Klatovech už lidé chodí moštovat. Moštárnu tam najdou v ulici Šmilovského a otevřena je v sobotu od 14 do 17 hodin. Přivezené ovoce tam omyjí, drtí a lisují. Odpad si lidé musí odvézt sami. „Začali už jsme moštovat a rozjíždí se moštárny i v okolí. Zájem je, řekl bych, průměrný. Množství ovoce je rozdílné podle oblastí, na Plánicku třeba je, ale na Klatovsku ne. Bohužel je v letoš-ním roce na ovoci strupovitost, takže není vhodné k uskladnění, proto je nejlepší způsob, jak ho spotřebovat, nechat z něj udělat mošt. Nejde ale o žádnou rekordní úrodu, takže ani rekordní zájem o moštování nebude,“ řekl za klatovské zahrádkáře Josef Novotný.

Požár opuštěného objektu v Přeštické ulici v Plzni.
FOTO, VIDEO: Rozsáhlý požár zasáhl opuštěný objekt a přilehlé garáže

Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Domažlicích dlouho neměla jasno, kolik termínů moštování letos vůbec bude. „Nakonec jsme museli termíny trochu omezit a zvolili jsme čtyři. V roce 2019 jsme měli v plánu 10 moštovacích dní, moštovali jsme ale pouze dva dny a zpracovali jsme při tom 600 kilogramů jablek, což není mnoho,“ srovnává Josef Fidrant, který s příliš bohatou úrodou jablek nepočítal ani v letošním roce. Na vině nebyly potíže se suchem, ale naopak s prudkým střídáním náhlého tepla, dešťů a vlhka.

OVOCE UMYJTE

Na zpracování letošní úrody ovoce se připravuje také moštárna v Plané na Tachovsku. Místní svaz zahrádkářů, který ji provozuje, bude v září moštovat ve dnech 19. a 26. „Další moštování proběhne o sobotách v říjnu a také první listopadovou sobotu, a to vždy od 8 do 13 hodin. Moštují se jen jablka a hrušky,“ zhodnotil za zahrádkáře Jiří Smrčka s tím, že ovoce musí lidé přinést umyté a zbavené nečistot. Pěstitel si musí rovněž donést vlastní nádoby na mošt.

Ilustrační foto
Výuka na dálku? Většina škol prošla anketu mezi rodiči s pochvalou