Samotáři, skupina historického šermu z Horšovského Týna, si chtějí od Národního památkového ústavu pronajmout kostel sv. Anny na Vršíčku. Mají v plánu o zchátralou památku pečovat, přesněji řečeno především o areál kolem kostela, a oživit místo kulturními akcemi.

Samotáři letos v létě na sv. Anně uspořádali veleúspěšný první ročník historické bitvy. Kvůli tomu se už dva roky předem pustili do úprav a údržby areálu – likvidace náletových dřevin, keřů a zbytků oplocení, sekání trávy a podobně.

Příští rok chtějí bitvu zopakovat, a proto v údržbě areálu pokračují i nyní. Navíc jim za tu dobu místo přirostlo k srdci.

„Pravidelně se na sv. Annu vracíme, sekáme, kácíme a jsme jediní, kteří se místo snaží udržovat. Tak jsme si řekli, proč to neudělat oficiální? Pokud si objekt s pozemkem pronajmeme, budeme ho moci snadněji udržovat a pořádat tam různé kulturní akce pro veřejnost, když budeme chtít," vysvětlil vedoucí Samotářů Pavel Svojanovský a jako možnosti uvedl kromě bitvy například folkový festival nebo koncert přímo v kostele.

Skupina si původně chtěla sv. Annu pronajmout na delší dobu, na pět nebo šest let, a usilovat o získání nějaké dotace na zahradní úpravy okolí kostela. Národní památkový ústav však v podobných případech dává nájemní smlouvu většinou jen na jeden rok s možností následného prodloužení, a to by možnosti čerpání případné dotace mohlo zkomplikovat.

Samotáři proto jednají o možnosti pronájmu alespoň na zmíněný jeden rok s Janem Rosendorfským, kastelánem Státního hradu a zámku Horšovský Týn, jako zástupcem památkového ústavu. Tomu se nápad zamlouvá.

„Určitě bych byl pro. Kostel je u nás veden jako 'nadbytečný státní majetek', žádná jiná organizace se ho ujmout nechce a prodat ho samozřejmě nelze. Samotáři budou areál udržovat, a to je jedině dobře," řekl kastelán Rosendorfský.

Ať už ale jednání dopadnou jakkoli, samotáři pokračují v přípravě areálu na další ročník úspěšné bitvy.

„Jak velký bude zásah do náletových křovin, ještě nevíme, ale v každém případě dojde ke zvětšení upraveného prostoru v okolí kostela," říká Svojanovský s tím, že akce v příštím roce by měla být velice podobná té letošní. „Jen účinkující v doprovodném programu budou obměněni a stánků s občerstvením také přibude. Pokusíme se vše zvládnout organizačně tak, aby měli účinkující, stánkaři a hlavně diváci připraveno vše, na co jen pomyslí. Po zkušenosti z letošního prvního ročníku jsme usoudili, že je třeba zvětšit prostor pro stany účinkujících a tím uvolnit samotné bojiště před hrobkou, aby měli rytíři i samotní diváci více prostoru a bezpečí," plánuje Svojanovský.

Samotáři mají za sebou úspěšnou sezonu.

„Zúčastnili jsme se mnoha akcí u nás – šlo o šermířská a ohnivá vystoupení v Horšovském Týně, ohnivou show v Katovicích u Strakonic, Hostouni, Meclově a Tehovci u Říčan," vyjmenovává s tím, že skupina letos měla i tu čest být součástí průvodu knížete Václava při Svatováclavské jízdě v Klatovech. Týnští šermíři tradičně zavítali i do německého Loiflingu, kde při oslavách v místním pivovaru předvedli šermířské vystoupení a ohnivou show. Samotáře letos čekají ještě dvě akce v České Kubici a Vánoční trhy v Horšovském Týně.

Stanislav Šebek, Jaroslav Čedík