Paní Blaženě Fronkové je 92 let a ještě vloni řídila svou bílou škodovku. O řidičský průkaz přišla vloni v červnu, kvůli špatnému sluchu.

„Řídila jsem šedesát let a velmi ráda. Za celá ta léta jsem měla jen dvě menší nehody při nichž nebyl nikdo zraněn. Vloni jsem si nechala zkontrolovat zrak, který byl v pořádku, ale  lékaři zjistili, že hůř slyším. S řízením jsem tedy skončila. Už jsem si na to zvykla, ale dokud jsem řídila, byla jsem mnohem čilejší. Jediné co mi velice vadí, je to, že neumím nastupovat do auta z pravé strany,“ říká s úsměvem Froňková s tím, že za volantem se nikdy nebála a do poslední chvíle si řízení užívala. Na její mobilitě byl  závislý i její nemocný manžel.

Jen na Domažlicku je evidovaných řidičských oprávnění na skupinu B  650 u řidičů ve věku 75 až  80 let a dalších 350 u řidičů od 81 do 90 let. „Statistiky systému evidence řidičů přístupné pro uživatele na úřadech neumožňují vyhledat zcela přesné počty aktivních řidičů. V těchto počtech jsou i ti, kteří již nemají platný řidičský průkaz, protože o jeho výměnu nepožádali. Statistiku tedy nelze omezit pouze na platné řidičské průkazy,“ uvedl Jan Koš, vedoucí odboru dopravy v Domažlicích.

Majitel domažlické Autoškoly René Salva říká, že   starší řidiči jezdí lépe než mladí.
„Je to samozřejmě individuální. Znám řidiče, kterému je 80 let a jezdí výborně. Samozřejmě, že lidé ve vyšším věku mohou mít problémy se zrakem, sluchem, orientací a hlavně s postřehem při nebezpečných situacích. To už je ale na posouzení   specialisty v tomto oboru. Jsou i tací lidé, kteří si dělají řidičák v 60 letech,“ uvedl Salva.