Kintzl, jehož jméno znají dobře nejen příznivci seriálu Policie Modrava, se už vloni rozhodl, že dokáže, že Šumava se výrazně zapsala do dějin lyžování v českých zemích. Mimo jiné měly být na Šumavě vyrobeny první lyže dříve než v Krkonoších, o nichž se to traduje. „Tvrdí se, že v roce 1893 udělali první lyže v Krkonoších, konkrétně truhlář Soukup, ale je dokázáno, že už o tři roky dříve, v roce 1890, si hajný Karl Palezcek ve Schwarzenberských službách vyrobil první lyže nejen na Šumavě, ale i v Čechách, a jako první s nimi zdolal Smrčinu. Popisuje, že nahoru to jakžtakž šlo, ale dolů to bylo strašné,“ citoval Deník Kintzla v článku, publikovaném počátkem loňského prosince.

Emil Kintzl na besedě.
Emil Kintzl zanechal na Šumavě velkou stopu. Podívejte se s námi

Šumavská legenda si tehdy přála, aby památeční událost navždy připomínala socha hajného Paleczka, vytvořená podle dochované fotografie. Potřebnou částku na její zhotovení se podařilo vybrat díky SK Sokol Špičák. Výroby sochy se ujal David Fiala, jeden ze žáků známého velhartického řezbáře Karla Tittla. Dílo už dokončil a tento týden bylo socha s pomocí jeřábu postavena na Pancíři. „Socha měří dva metry a vyřezal jsem ji z dubu, který vydrží venku nejdéle. Dub pocházel z veltruského zámeckého parku,“ řekl Deníku Fiala.

Socha má místo na vrcholu Pancíře v místě, kde byl v roce 1911 start prvního sjezdu v Čechách. Její slavnostní odhalení uspořádá spolek Otevřená Šumava v sobotu 7. května ve 14.14 hodin.

Smrt legendy Šumavy policie stále šetří

Tragickou srážku Emila Kintzla s jiným lyžařem policie stále neuzavřela. „Případ dále prověřujeme. Ve věci byl vyžádán znalecký posudek,“ uvedla Dana Ladmanová z klatovské policie. Podle informací Deníku mají policisté již k dispozici výpověď očitého svědka střetu a také vyslechli muže ze středních Čech, který se s Kintzlem srazil. Vypověděl, že se oba znali, na svahu se zdravili. Když jel dolů po sjezdovce, vjela mu legenda Šumavy přímo do cesty. Je poměrně zkušený lyžař, ale přes snahu srážce nezabránil. Kintzlovi pak ještě poskytoval první pomoc, ten ale bohužel v nemocnici zemřel.

Rozloučení s Emilem Kintzlem v Kašperských Horách na sjezdovce.
S Emilem Kintzlem se lyžaři loučili i na jeho oblíbené sjezdovce