. „A tak je to tu pořád. Chvilku může být klid a během okamžiku se sem sjede víc zájemců najednou," komentoval  situaci.

„V Domažlicích je jedno, jestli padají trakaře nebo svítí slunce. Když je potřeba, tak lidi jezdí pořád. Velmi silné jsou soboty. Máme otevřeno po celý den. Kdybychom měli jen dopoledne, tak by se sem všichni nevešli," vypozoroval Jarkovský.

Čas od času se stane, že se mezi přivezenými věcmi objeví zajímavé kousky. „Jednou pán přivezl motocykl – minibike, párkrát tu byla koloběžka na baterii, poměrně běžné jsou jízdní kola. Dnes už ale lidi většinou ví, co se dá zpeněžit, tak hodnotnější věci nevozí. Stalo se nám ale jednou, že manželé přivezli zánovní ložnici, kterou měli jen dva roky. Postavili barák a zjistili, že mají ložnici menší a nábytek se jim tam nevejde. Museli proto koupit novou. Paní tady u toho stála a plakala, bylo jí to líto. Původní ložnici koupili v Holandsku a museli ji vyhodit," vzpomíná šéf domažlického sběrného dvora.

Mezi nejčastěji přiváženým odpadem bývá kromě papíru, plastů a textilií polystyren. „Lidé pořád něco kupují – pračky, televize… Výrobky jsou obaleny  polystyrenem a toho je pak hodně. Pro něj si k nám jezdí firma až z Hořic z Podkrokonoší a odváží si ho pro další zpracování," říká Karel Jarkovský.

Jiné druhy odpadů takový kus cesty neurazí. Tachovská firma si jezdí pro papír, kartony, plasty i tabulové sklo.

Společnost z Nýřan odváží elektroodpad. Objemné odpady (nábytek, lino, koberce) a běžný komunální odpad se odváží na skládku do Lazců. Stavební suť odebírá domažlická firma a větve se odváží do lomečku u Havlovic, kam si je přijede naložit auto společnosti, která bioodpad dále využije.

„Dříve  se směsný odpad od nás vyvážel dvakrát týdně, teď stačí jednou za 14 dní. Lidé se naučili víc třídit," pochvaluje si Jarkovský. Na druhou stranu ale připomíná, že někteří obyvatelé jsou líní a přidělávají práci technickým službám: „Hlavně na sídlištích je vidět, jak lidé obkládají velkoobjemným odpadem zvony na tříděný odpad místo toho, aby ho přivezli k nám. Pak musí vyjet kluci s multikárou a ta prostranství uklízet."

Zajímavosti:

- Lidé mohou prostřednictvím sběrného dvora podpořit sbírku šatstva a bot pro charitativní účely. Do speciálního kontejneru mohou tyto věci vhodit nejlépe vyprané a složené v uzavřeném pytli.
- Domažlický sběrný dvůr je otevřen od pondělí do soboty od 9 do 17 hodin. Občané Domažlic a a Havlovic do něj mohou přivážet odpad zdarma. Platí jen za stavební suť a velkoobjemový odpad z automobilů.
- Nebezpečný odpad (oleje, barvy apod.) musí lidé odevzdat ve sběrně, která je jen několik desítek metrů od sběrného dvora.
- Pokud lidé doma provádějí velký úklid a chystají se nepotřebné věci odvézt do sběrného dvora, měli by dopředu odpadky protřídit, aby alespoň papír, sklo a plasty mohli odhodit do speciálních kontejnerů.