Jaké bylo soužití Němců a Čechů, křesťanů a židů na území blízko hranic před rokem 1938? A jak vnímají mladí lidé události spojené s útěkem židů?

Tyto a podobné otázky budou součástí česko-německého dokumentárního divadelního projektu, který bude od 10. července probíhat ve Waldmünchen a na Domažlicku. Osm českých a osm německých studentů budou pod vedením 3 zkušených lektorů zkoumat krajinu, dobové fotografie, mapy a deníky, navštíví synagogu v Kdyni, setkají se s historikem Zdeňkem Procházkou nebo spisovatelem Bernhardem Setzweinem. Zaměří se na historii regionu v době první republiky a jejího konce, například na zapomenutou vesničku Schwanenbrückl (Mostek).

“Na práci na Domažlicku se velice těším. Krajina i historie tohoto regionu nám poskytují nejen velkou inspiraci, zároveň je tento příhraniční region velice vhodným místem pro setkávání. Cílem akce je oživení vzpomínek, připomenutí faktů, kultury a života v regionu před rokem 1938, tedy 80 let po tomto roce plném změn. Věřím, že divadelní představení nám umožní uchopit téma jiným způsobem - způsobem plným metafor,” říká Marcus Reinert, divadelní pedagog a bavorsko-německý vedoucí projektu.

Tým DC Májovka A skončil v 3.D lize Karlovarského kraje na třetím místě.
Šipkaři zakončili sezónu třetím místem

Mladí lidé své poznatky, pocity a historické události vtisknou do divadelního představení, na které se můžete přijít podívat přímo na místo bývalé vesnice Schwanenbrückl (Mostek) u obce Rybník nad Radbuzou v neděli 15. července v 11.30 hodin. Vstupné je zdarma.

Čojčlandská kulturní síť, která tento projekt organizuje, má dlouholeté zkušenosti s interkulturní činností. Představení vytváří sami mladí lidé pod vedením profesionálů takovým způsobem, aby jim rozuměli jak Němci, tak Češi. Důraz je kladen na vizuální složku, aby bylo možné vyjádřit se i beze slov. Zároveň za pomocí jazyku “čojč” - česky, německy a smíšeně - staví Čojč představení mosty porozumění.

Účastníci projektu spolu stráví 7 dní, jejich základnou bude Vzdělávací centrum pro mládež Waldmünchen nedaleko česko-německých hranic. Projekt podporuje Evropská unie, Cíl EÚS, Stiftung EVZ v programu “Europeans for Peace” a Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem v programu “Společnými vzpomínkami ke společné budoucnosti”.

Ilustrační foto
Okresní přebor Tachovska nakonec vyhrál a po roce se vrátil do 1. B třídy