Plíseň, špatné odpady, poddimenzované vytápění a elektrické rozvody, které neprošly revizí – to jsou důvody, kvůli nimž se nyní stěhuje vše živé i neživé zpod střechy Muzea Jindřicha Jindřicha – součásti Muzea Chodska v Domažlicích.

„Celý dům je vlhký, prostory nejsou vhodné pro sbírky, natož pro lidi. Vše by se zničilo. Musím v této souvislosti smeknout před tím, co Mistr Jindřich dokázal shromáždit, ať už se to týká největší sbírky podmaleb na skle, exponátů uměleckých řemesel a stovek dokumentů,“ řekl ředitel Muzea Chodska Josef Nejdl.

Tým pracovníků muzea za pomoci žáků SOU Domažlice stěhuje vše do bývalých domažlických kasáren.

„Bez pomoci učňů bychom to my, zaměstnanci muzea, těžko zvládali. Nelze však dost dobře odhadnout, jak dlouho stěhování potrvá. Začali jsme velkými kusy – zařízením muzea a vybavením bytu Mistra Jindřicha. Nakonec přijdou na řadu drobné věci,“ vysvětlil ředitel ke stěhování.

Sbírky, jejichž historická hodnota je nevyčíslitelná, budou v kasárnách zabezpečeny proti nenechavcům.

„Instalovali jsme elektronické zabezpečovací zařízení, které má propojení na policejní pult,“ uvedl Nejdl.

V současnosti není ještě přesně stanoveno, kdy rekonstrukce budovy začne. Už se ví, jak dlouho asi potrvá?

„Je už hotová projektová dokumentace, kterou vytvořil rodák z Únějovic Václav Mastný. Předtím ´dělal´ hrad i muzeum ve Kdyni, takže s ním máme dobré zkušenosti. A kdy budeme vše stěhovat zpět? Těžko říci. Nevíme, na co se během prací může narazit. Pokud ale půjde vše hladce, mohly by práce trvat asi půldruhého roku,“ odpověděl Nejdl a dodal, že je na opravy připraveno 15 milionů korun – čtyři jsou z rozpočtu Muzea Chodska, 11 milionů přidá krajský úřad.

Jakými úpravami v muzeu začnou?

„Moje předběžná představa je, že půdou, kde byl nevyužitý prostor a plánujeme tam depozitáře. Jak to ve skutečnosti bude, ponechám na odbornících.“

V Muzeu J. Jindřicha pracovalo šest lidí. Knihovnice – archivářka, dva archeologové, dva přírodovědci – zoolog a botanik, a na částečný úvazek ještě správce hudebního archivu. Kam se nyní podějí?

„V kasárnách bude prakticky fungovat vše, jako tady v muzeu, ale kromě knihovny a archivu. Shodou okolností půjde knihovnice na mateřskou dovolenou, takže odpadla starost, jak ji zaměstnat. Ostatní pracovníci budou mít v kasárnách své prostory a mohou se nerušeně věnovat své činnosti,“ zakončil Nejdl.