Výstavbu voliéry pro kondory v plzeňské zoo se rozhodli podpořit žácí Základní školy ve Staňkově. Na popud učitele Jaroslava Šobra se připojili ke sbírce El kondor pade, která se zaměřila na shromažďování již neplatných padesátihaléřových mincí ve prospěch jmenovaných ptáků.

V plzeňské zoo jsou v současnosti k vidění čtyři kondoři havranovití.
„Do budoucna plánujeme koupit ještě druh kondora královského,“ říká mluvčí zoo Martin Vobruba.

Kondoři prozatím žijí v provizorních podmínkách s kánětem. „Bohužel voliéry, které nutně potřebují, jsou dost nákladná záležitost, jejich pořízení vyjde zhruba na 400 tisíc korun,“ dodává mluvčí s tím, že v praxi to znamená shromáždit pro výstavbu voliér 800 tisíc padesátníků.

„Když jsem se dozvěděl, že v ZOO Plzeň sbírají padesátníky, napadlo mne rozšířit tuto akci i mimo ni. Jednak ne každý pojede s několika padesátníky do Plzně, a pak také proto, že se s ředitelem Jiřím Trávníčkem znám už léta,“ řekl Deníku staňkovský učitel Jaroslav Šobr s tím, že ředitel jeho návrh uvítal.

Prvním místem, kde získal první mince, byla hospůdka v Krchlebech. „Mariášníci a přátelé ochotně věnovali první padesátníky. Pak začala sbírka u nás ve škole ve Staňkově, kde se do ní zapojili nejen kolegové, ale také celoškolská samospráva složená ze zástupců jednotlivých tříd. V současné době jsme se už přehoupli přes tisíc padesátníků,“ poznamenává Šobr.

Staňkovský učitel dále oslovil ředitele horšovskotýnské školy Pavla Janského, zástupkyni ředitelky ZŠ Holýšov Alenu Ježkovou, ředitelku Soukromé střední školy Bean ve Staňkově Marii Bastlovou a všude se, jak říká, setkal s kladnou odezvou.

Šobr ví, že sesbírat statisíce padesátihaléřových mincí nebude snadné.
„Obracím se proto na příznivce zvířat a přátele Zoologické zahrady Plzeň, kteří by se chtěli pustit do sběru padesátihaléřů i na jiných místech Domažlicka. Případným zájemcům poskytnu bližší informace telefonicky nebo mailem,“ zakončuje iniciátor sbírky Šobr s tím, že lidé mu mohou volat do školy nebo využít jeho e–mailové adresy: sobrjaroslav@ seznam.cz.

První hodnocení sbírky, která potrvá do jara, plánují Staňkovští na konec roku.