Sbírka pro Matyáška, bazárek ve prospěch onkoláčků, sbírání víček od PET lahví, vánoční dobročinný jarmark – to je jen část aktivit, které mají za úkol pomoci nejen onkologicky nemocným dětem a jejich rodinám. Pro aktivitu se vžil název Domažlická šance onkoláčkům.

Po naplnění pomoci Matyáškovi, který loni 13. prosince oslavil třetí narozeniny, začala spousta lidí dobrovolně a nezištně pomáhat i dalším těžce nemocným dětem. Jejich snažení se uvedeného dne proměnilo v oficiální Nadační fond Šance onkoláčkům.

„Je to úžasné, kolik lidí pomohlo nám a nadále pomáhá dalším rodinám těžce nemocných dětí. Kdo to na vlastní kůži nezažije, nedokáže si to ani představit," říká maminka Matyáška Lenka Klasnová.

Pomoc všech dobrých lidí, již do rodin těžce nemocných dětí cíleně směrují prostřednictvím uvedené nadace, se neustále rozrůstá nejen po celé republice, ale přibývají i nové počiny.

Jedním z nich je prodej dřevěných vyřezávaných srdíček, jež lze nosit na krku jako přívěšek.

„Srdíčka nám nabídla jako pomoc jedna maminka, která je vyrábí. Jmenuje se Romana Nagyová a věnovala měsíc výroby pro onkoláčky," vysvětluje Klasnová, předsedkyně správní rady nadace.

„U nás jsou srdíčka za 25 korun k dispozici, peníze kupující vhodí do speciální kasičky," říká Dominika Adamcová z MKIS Poběžovice.

Matyáškova poslední vyšetření napověděla, že se z těžké nemoci za dva a půl roku dostal, i když je stále lékaři sledován. Co říká jeho maminka, jak široce se právě díky němu rozrostla pomoc onkoláčkům?

„Je to úchvatné! Určitě jsme v počátcích s Luckou Tomiovou z Poběžovic ani nečekaly, že by vše došlo takhle daleko. Nyní tomu dodává ´šťávu´ Šárka Osvaldová z Příbrami, protože má spoustu dobrých nápadů a hodně kontaktů," kvituje Klasnová.