„V prvním kole jsem chytil sedmnáct ryb. Myslím si na to nejlepší místo," překvapil nás svou odpovědí 9letý Zdenda Sobotník u rybníku za Kolovčem. Na závody ho z Nové Vsi u Horšovského Týna přivezl tatínek, s sebou vzal Zdenda kamaráda Dominika Němce.

A zatímco si dospělí rybáři poněkud stěžovali, že ryby neberou, školák byl se svými úlovky spokojený.

„O tenhle rybník se stará naše kolovečská parta. Před lety jsme si ho vzali do pronájmu, nechali na vlastní náklady vybagrovat a při tom nám pomohla obec a také zemědělci. V rybníku jsou všechny možné druhy ryb, odhadem je jich kolem osmi set," řekl nám Petr Toupal.

U Holce se při startu závodů přihlásilo pořadatelům 54 závodníků, z toho desítka dětí.

„Ráno po zahájení závodů začalo pršet a déšť k množství úlovků nepomohl. Právě naopak, ryby neberou. Včera večer jsme tu seděli a krásně braly," líčil podmínky Toupal a dušoval se, že den předem rozhodně ryby nevychytali.

Kolovečtí měli pro rybáře připravené pěkné ceny.

„U nás dostávají ceny úplně všichni. Přispěli nám na ně hodně místní podnikatelé a firmy z okolí. Každoročně pořádáme dvoje závody a vždy před nimi objíždíme sponzory," vysvětlil další z pořadatelů Antonín Pergl.

Kolovečtí nadšenci pořádají na pronajaté ploše rybářské závody zhruba pět let, tyto poslední však byly nejnavštívenější. „Doposud jsme tu měli nejvíce 52 závodníků," upozornil na rekord Pergl.

Mezi závodníky U Holce byli nejen kluci, ale natrefili jsme i na mladou rybářku. „Dneska moc neberou. jsem tady s tátou, ten mě učil chytat ryby," řekla nám školačka Nina z Osvračína, která na ryby chodí tři roky.

„Vyhrajem, ale co!?" smál se Jan Žambůrek ze Srb, který v prvním kole chytil jednoho kapříka.

„Neberou, ale jsme na čerstvém vzduchu. To je jediná útěcha. Jde to, ale dře to," smála se otázce po dosavadním úlovku dvojice rybářů.

Nakonec nebyly výsledky chytání tak smutné, jak se po prvním kole některým rybářům jevily. „Vždy hodnotíme zvlášť dospělé, zvlášť děti. V kategorii dětí se nejvíce dařilo Zdeňkovi Sobotníkovi, který nachytal 380 centimetrů ryb. Druhý skončil s 209 cm Dominik Němec a třetí, Stanislav Svačina, si zapsal úlovek 159 cm," hlásil nám Pergl.

Mezi dospělými se nejlépe vedlo Vratislavu Novákovi, který z vody vylovil ryby o délce šest metrů a jeden centimetr. 476 cm stačilo na druhé místo rybáři Kalčíkovi a U Holce bronzový Michal Tureček vytáhl z vody 432 cm ryb.

„Nejdelší ulovenou rybou byl kapr 52 cm, nejkratší šesticentimetrový okoun. Ti, kteří je chytili, dostali zvláštní ceny. Celkem bylo uloveno 438 kusů ryb, které by při položení za sebe udělaly řetěz dlouhý 66,62 metrů," zrekapituloval Per­gl.

Tři nejlepší z dospělých si odnesli navíc hezké vázy z kolovečské keramiky. Pořadatelé po celou dobu vzorně mysleli na žízeň i žaludky rybářů.