Přestavba bytů v německé části bývalé celnice ve Všerubech je hotová, stavba je zkolaudovaná, ale noví nájemníci se do nových domovů nastěhují až v lednu. Důvodem jsou vadná starší okna.

„Práce byly dokončeny v listopadu a kolaudace se uskutečnila podle plánu v prosinci. Bohužel předání bytů jsme nemohli uskutečnit před Vánoci, jak jsme měli původně v plánu, ale museli to přesunout na leden. Bylo to kvůli tomu, že jsme se rozhodli vyměnit všechna původní okna za nová. Jak se ukázalo při přestavbě české části celnice v roce 2013, některá z nich netěsnila a nešla dovírat," říká starosta Všerub Václav Bernard s tím, že tomu chtěli zabránit, a proto se rozhodli vyměnit všech třicet oken za nová.

V německé části celnice najde domov šest rodin. Ty však musí zastupitelé vybrat z dlouhého seznamu zájemců.

„Některé žádosti jsou i dva roky staré, takže nejdřív budeme muset zjistit, zda tito lidé mají ještě stále o nový byt zájem," pokračuje Bernard.

Zájemci, na něž se letos nedostane, mají stále naději. V budově bývalé celnice zůstává ještě střední část, kde je obrovská vstupní hala a v horním patře zasedací místnosti.

„I zde plánujeme vybudovat byty. Půjde o čtyři větší byty s rozlohou přes sto metrů čtverečních. Přestavba zde bude ale mnohem náročnější," dodal Bernard.
Kdy se začne s úpravou poslední části bývalé celnice, Všerubští ještě s jistotou nevědí. Záleží na zájmu nájemců a také na finančních možnostech městysu.