Co se vám podařilo domluvit?
Vláda kývla na stoprocentní úhradu mezd včetně odvodů a na podporu při úhradě nájemného, což byly naše největší požadavky. Samozřejmě, že to nezachrání všechny, je to podpora částečná, ale my jsme za ni velice rádi. V téhle situaci je to opravdu maximum toho, čeho jsme mohli dosáhnout. Podařilo se nám si s vládou profesionální strukturovanou formou plácnout a domnívám se, že i vláda tento přístup ocenila. Nebylo to žádné vzájemné zahánění se do kouta, ale byl to dialog, který velice pomohl.

Na jaře se oblast gastronomie vůbec neřešila…
Ano, po dlouhých sedmi měsících to bylo poprvé, kdy se vláda primárně věnovala restauracím a hospodám. Dříve jsme totiž stáli někde vzadu a stát si konečně uvědomil, že i gastronomie je důležitý obor, který zaměstnává obrovské množství lidí. Ten vlak se řítil trochu do zdi a oni pochopili, že musí zatáhnout záchrannou brzdu.

Co by hrozilo, pokud by stát nepomohl?
Určitě by došlo k masivnímu propouštění a možná i k fatální životní situaci tisíců lidí.

Kdy a jak vám stát bude podporu vyplácet?
Podle informací od ministerstva průmyslu a obchodu bychom už příští týden mohli podávat žádosti na podporu financování nájemného. U mezd by se to mělo řídit standardním harmonogramem programu Antivirus (vládní program podpory zaměstnanosti – pozn. red.).

O čem jste ještě diskutovali?
O stimulaci poptávky, kdy jsme se s vládou shodli, že v tuto chvíli by měla začít být aktivní jak města, tak i kraje.

Ty vám doposud nepomáhaly?
Spíše se tak trochu schovávaly. Proto by nyní v té přímé podpoře restauratérů měly zabrat. Mám tím namysli i například Plzeň. Města a kraje totiž podporují cestovní ruch, což pro nás není správná cesta, je to spíše jejich image.

Co tedy od měst a krajů potřebujete?
Rozhodně jasné vize, ať už je to dejme tomu platba nájemného za zahrádky nebo podpora či umožnění marketingové kampaně. Je zapotřebí, aby na to vyčlenily peníze.

Jak to mají v současné době restaurace s výdejními okénky?
Většina restaurací zkouší, zda jim okénka pomohou. Pokud ale druhý den prší, tak je jasné, že moc nepomohou. Mnoho restaurací je tedy zřejmě zase brzy zavře. Každý podnikatel se ale snaží bojovat a zachovat si kontakt se zákazníkem.