Venku před hotelem a restaurací Sokolský dům v centru chodské metropole se usadil například Zdeněk Zelinský s přáteli. „Jsme rádi, že si můžeme dát jídlo normálně z talíře, ne z plastového obalu, a pití ze sklenice, ne z kelímku,“ ocenil. Jednatelka podniku Šárka Václavíková potvrdila, že většina zákazníků v pondělí přes poledne využila předzahrádku. „Zatím jsme vydali asi třicet obědů. Nicméně počítáme s tím, že stejně jako po posledním rozvolnění bude chvilku trvat, než se lidé zase vrátí.“ řekla Václavíková. Věří, že v červenci už bude situace stabilizovaná. Hotel a restaurace přežily jenom díky tomu, že majitel podniká ještě v jiném oboru, konkrétně ve stavebnictví.

Restauraci Pod Branou drželi podle tamější provozovatelky Evy Polákové nad vodou rozvozy jídla. „Měli jsme výdejní okénko, ale dost objednávek jsme lidem doručovali,“ řekla. V pondělí kolem 13. hodiny bylo uvnitř obsazených jen pár stolů. U jednoho seděl Jiří Novák. „Dal jsem si vepřovou panenku s rýží. Potkali jsme se s kamarády a konečně můžeme posedět vevnitř,“ sdělil.

Na zákazníky se připravovali také v Městském pivovaru Domažlice, kde pivnici otevírali až později odpoledne. Před opětovným zprovozněním udělali zaměstnanci velkou generálku, mimo jiné vyčistili varny a připravili dostatek zlatavého moku pro štamgasty. „V lednu jsme pořídili poloautomatickou stáčírnu, protože lidé hodně kupovali pivo v PET lahvích. Ruční stáčení trvalo dlouho,“ vysvětlil sládek David Bierhanzl. Doplnil, že minulý měsíc prodali 8500 litrů piva. Ačkoli byl za zájem od lidí rád, těší se na osobní setkání v pivnici.

Někteří provozovatelé restaurací se však nestihli přichystat. Jde například o majitele domažlického rodinného podniku Zubřina Václava Kresla. „Závozy potravin a piva budou v úterý. Objednávku jsme dělali v pátek, kdy vláda vyhlásila uvolnění opatření, dřív to nešlo. Otevíráme tedy až ve středu,“ nastínil. Podobně je tomu třeba u Chodské chalupy v Újezdu, jež přivítá hosty ve čtvrtek.