Protože je Koráb nejen historickou dominantou Kdyně, ale také jedinou horskou chatou v širokém okolí, snaží se ho Kdyňští kompletně zrestaurovat a vrátit mu jeho bývalý lesk.

Zatím se jim to daří, ačkoliv dosavadní rekonstrukce stály město nemalé peníze.
„Už jsme vyměnili všechny rozvody vody, vytápění a sociálky. Vyhlídkovou věž jsme taky dali dohromady. Jsou tam umístěny pohledové mapy, aby i turisté věděli, na co se dívají. Nyní   probíhá další část oprav a tou je celkové zateplení chaty, obložení a výměna oken,“ řekl starosta Kdyně Jan Löffelmann.

Druhá část rekonstrukce Korábu začala v dubnu, protože město dokázalo najít v rozpočtu peníze. Rada pak rozhodla uzavřít smlouvu o dílo na stavební práce se společností Střechy Šot s. r. o.

Stavební úpravy přijdou na zhruba dva miliony korun.
„Opravovat se začalo v dubnu a 15. června musí být hotovo,“ pokračuje Löffelmann a dodává, že náklady na opravu se zřejmě ještě trochu zvýší, neboť při plánovaných opravách se vždy najde ještě nějaká ta skrytá závada navíc.

„Koráb je stavba z první republiky a navíc již několikrát opravovaná. Počítali jsme s tím, že se ještě nějaký ten nedostatek objeví. Právě tak tomu bylo ohledně střechy. Sondy sice ukazovaly, že je v pořádku, ale při výměně okapů se ukázalo, že  do chaty na některých místech zatéká. Takže jsme se rozhodli, že vyměníme i střešní krytinu. Původní by sice ještě nějaké dva roky vydržela, ale  když už je tam lešení, je ekonomičtější udělat to při jednom,“ vysvětlil Löffelmann s tím, že výměna plechové krytiny zvýší  částku na opravu asi o 350 tisíc korun.
Kromě oprav dbají Kdyňští rovněž na to, aby se na horské chatě držel i stálý a pořádný provozovatel. To se také daří.

Už od roku 2009 provozuje horskou chatu Milada Žáčková z Chodské Lhoty.
„Naší prioritou bylo dodržet provozní dobu a vytvořit domácí podmínky. To se také daří. Když už sem turisté vystoupají, musí tady najít možnost odpočinout si, občerstvit se a hlavně cítit se tu jako doma,“ řekla Milada Žáčková.

Hned po dokončení rekonstrukce se 1. července chystá na Korábu sláva.
„Chceme si zde připomenout 20. výročí spolupráce s Eschlkamem a Všerubami. Na Korábu se spolupráce zahajovala a proběhlo zde i připomenutí  po 10 letech,“ dodal kdyňský starosta.