Město ji zaplatí z vlastních zdrojů, v současné době nejsou vypsány vhodné dotační tituly, ze kterých by bylo možné žádat o příspěvek. K financování náročné investiční akce se ve středu večer zavázali domažličtí zastupitelé.

V pondělí otevřela výběrová komise nabídky uchazečů. Ač celkové náklady na přestavbu a nástavbu bazénu se mohou podle odhadů projektanta vyšplhat na 155 milionů korun, stavební firmy se do tendru přihlásily s nabídkami o několik desítek miliónů vyššími.

„Bylo podáno šest nabídek v rozmezí 186,5 milionu až 215 milionů korun," informoval zastupitele Michal Hájek, vedoucí odboru správy majetku. „Hlavním kritériem při výběru bude nejnižší nabídková cena," dodal.

V současné chvíli nelze říci, která z nabídek bude úspěšná, protože nyní jsou ještě vyhodnocovány kvalifikační předpoklady.

Zastupitelé napříč politickým spektrem odhlasovali uvolnění 35,6 milionu korun z investiční rezervy města pro práce v letošním roce. Zdržel se jen Josef Kříž (ANO). Stavební práce budou rozděleny do tří let. Rozpočet letos posílí příjem z výtěžku loterií ve výši 8 milionů korun a dalších 5 milionů z hospodaření městských lesů.

„Přesto, že finance máme připravené, otevře si město na překlenutí následujících dvou let úvěr ve výši asi 50 milionů korun. Tento úvěr bychom měli mít splacený do konce volebního období," zmínil Miroslav Mach (SPMD).

Zastupitelé rovněž schválili závazek, že investice do rekonstrukce bazénu budou zařazeny do rozpočtů v letech 2016 a 2017. V tomto bodě se kromě Josefa Kříže zdržel i Ivo Kadlec (KDU-ČSL).

Provoz bazénu by měl být zachován, nejnáročnější stavební práce by měly probíhat během letních odstávek. „Nebude tak narušena školní výuka plavání a činnost plaveckých oddílů," konstatoval Mach.

Plán rekonstrukce

Odhad nákladů na stavební úpravy, přístavbu a nástavbu domažlického bazénu podle propočtů projektanta (nabídky firem jsou vyšší):
1. etapa – 105 281 053 Kč
2. etapa – 37 058 876 Kč
3. etapa – 13 395 551 Kč
1. etapa (léto 2015, 2016): Nová bazénová vana, střecha vč. izolací, úprava sklepních prostor – nové sauny, wellness, fitcentrum, centrální šatny, sociální zařízení + nové technologie: topení, energie, klimatizace
2. etapa (letní odstávka 2017):
Přístavba wellness
3. etapa (?)
Rekonstrukce stávající ubytovny