„Je to až nepochopitelné, jak ji tam mohl někdo vůbec povolit, když tak hrozně oslňuje,“ říká Jitka Mühlbauerová z Pařezova.

Reklamní cedule vysílá spoty, náhle se mění intenzita svitu i barvy. „Vůbec nejhorší je to ve chvíli, kdy se objeví obrázek bomby nebo spirála, která se zatočí,“ říká další řidič, senior Karel Nový.

K nim se připojují i mladé ženy, které pracují těsně u státní hranice: „Když jedeme večer z práce, často nás reklama tak oslní, že se v té chvíli sotva trefíme na kruháč.“

Společnost Ledenmain, která vlastní čerpací stanici, oslovil Deník 13. října prostřednictvím kontaktního formuláře na jejích webových stránkách. Přestože žádal o kontakt na tiskového mluvčího nebo osobu, která může v ČR hovořit s médii, odpovědi se do současné doby nedočkal.

„O situaci ve Folmavě víme. 8. září jsme na Krajský úřad Plzeňského kraje, odbor dopravy a silničního hospodářství, podávali podnět k odstranění tohoto reklamního zařízení. Je v zorném poli řidičů a bez ohledu na to, jak daleko od vozovky stojí, narušuje jejich pozornost, a tím vlastně motoristé porušují zákonem danou povinnost věnovat se plně řízení. Vše jsme doplnili i fotografiemi místa, to vše s ohledem na zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu,“ překvapil Deník odpovědí dopravní inženýr Jan Dékány z Dopravního inspektorátu Policie ČR v Domažlicích.

V současné době má policie k dispozici vyjádření ´kraje.

„Reklamní zařízení, které se dle podnětu nachází na výše uvedeném místě, není v silničním ochranném pásmu a z předložené situace je zřejmé, že pro umístění a provozování reklamního zařízení není užito tělesa silnice I/26 silničního pomocného pozemku (nejedná se tedy o zvláštní užívání silnice) ani reklamní zařízení není umístěno v silničním ochranném pásmu citované pozemní komunikace,“ vybíráme z odpovědi KÚ Plzeňského kraje.

Existují domněnky, že reklamní cedule je postavená dodatečně a není schválená. „Obdrželi jsme 22. října podnět od obce Česká Kubice. Vzhledem k tomu, že je dnes 27. října, probíhá na základě podnětu šetření, zda je tato reklama povolená,“ dozvěděli jsme se od Ivany Sladké, vedoucí stavebního odboru při MěÚ v Domažlicích. Pokud by uvedená reklama povolená nebyla, nabízí se dvě možnosti – její odstranění, nebo na základě posouzení legalizace.

„Otázkou je, zda tam do doby, než úřady vše vyřeší, nedojde ke zbytečnému neštěstí,“ myslí si řidiči kontaktovaní Deníkem.