V loňském roce se brambory neurodily téměř v celé Evropě. „Neurodilo se v Polsku, Německu, Holandsku ani ve Francii a jestliže tyto země mají málo brambor, není je v podstatě odkud dovézt,“ komentoval situaci dlouholetý pěstitel zemědělských plodin z firmy Alena Holecová František Pátý ze Staňkova.

„Hlavní příčinou toho, že se u nás urodilo málo brambor, bylo sucho,“ uvedl a dodal, že loňský rok byly sice průměrné srážky v normálu, ale nepršelo v době, kdy to rostliny potřebují – v květnu a červenci. Hodně pršelo v zimě, což plodinám nestačí.

Tato situace však není úplně neobvyklá, brambory patří mezi plodiny, které prodělávají velké výkyvy ve výnosech, a tím pádem i v cenách. Stává se, že někdy jich je zase naopak hodně a musí se i likvidovat.

„Naše firma pěstuje brambory zhruba na sedmihektarové ploše, ale ve Staňkově je jen část – středisko mámei v Horažďovicích. Tam pěstujeme asi 80 procent brambor, jelikož je to pro jejich pěstování vhodnější oblast. A protože se tam celkem urodily, sucho nás tolik neovlivnilo,“ prozradil Pátý.

Raných brambor už se však brzy dočkáme – začátkem května se začnou dovážet z Maroka, Egypta či Řecka. Na české si ale budeme muset ještě počkat, sklízet se budou od poloviny června.

Jarmila Kadlecová.
Rozhovor: Z pohádky vzniklo několikadílné fantasy dílo