Živnostníci z centra Domažlic se obrátili na zdejší radnici s žádostí o pomoc. Chtějí, aby jim radní na čas slevili nájem z provozoven v nemovitostech města, v nichž podnikají.


Důvodem je prudký pokles tržeb. „Příčin toho, že je náměstí skoro liduprázdné je víc. Kromě vlivu kurzu koruny k euru a s tím spojeným poklesem v počtu zákazníků z Německa, se také projevuje vliv konkurence v podobě supermarketů,“ říká Jiřina Ouřadová z obchodu s ovocem.
Pod žádost se podepsala většina živnostníků podnikajících v městských objektech na náměstí. Navrhují snížit nájem o dvacet procent nebo na pět let zmrazit inflační nárůst. Další variantou je, že by město inflaci ve výši 6,4 % vypočítávalo z původních cen nájmů. Zatím tuto položku připočítává k nájemnému vybranému v předchozím roce, takže podnikatelé platí stále víc. Ten, kdo před deseti lety platil třeba sto tisíc, by letos mohl platit až o čtyřicet tisíc víc. „Jakýkoli vstřícný krok radnice bych uvítal. Jsem tu dva roky, ale letos je to opravdu bída,“ tvrdí Petr Kotačka, provozovatel pekařství.


Radní už o možnosti pomoci jednali. Nechají si však nejprve zpracovat posudek, jaký dopad na finance města by případná pomoc měla. „Můj názor je, že bychom jim měli vyjít vstříc. Podnikatelé jsou dobří klienti, jsou v našich nemovitostech. Nikdo přece nechce, aby z centra zmizelo pekařství, zelenina, drogerie a další provozovny,“ domnívá se místostarosta Domažlic Pavel Wolf. Pokud by se radnice rozhodla nájmy s inflační doložkou upravit, dohromady by živnostníci ušetřili částku v řádech desetitisíců korun.


Ještě dál už šla v protikrizových opatřeních radnice v Nýrsku. Tam živnostníkům celoplošně sníží nájmy o 20 % a obyvatelům městských bytů zmrazí na dva roky ceny tepla, vody, odpadů a nájmy.

Autor: Václav Tauer