V červnu Odvody se svou fenkou Engie uspěli v Mladé Boleslavi na Mistrovství ČR v agility, získali 5. místo v kategorii belgických ovčáků a 2. místo v kategorii družstev.

Minulý měsíc se pak zúčastnili Mistrovství ČR ve zkoušce všestranného výcviku psa třetího stupně, které se konalo v Březnici u Příbrami. Skončili na pěkném 13. místě.

„Je to paráda. Postoupil jsem na mistrovství jako devatenáctý, takže jsem očekával, že se mi povede umístit nejvýše do toho devatenáctého místa. Třinácté místo je tedy pro mě opravdu úspěch," prozradil Odvody.

Engie, jeho věrná spolubojovnice při náročných zkouškách na mistrovství, je šestiletá fenka belgického ovčáka Mallinois.

Dvojice z Domažlicka musela v Březnici splnit celkem tři disciplíny. První z nich byla pachová stopa, nejméně tisíc kroků dlouhá, minimálně tři hodiny stará, dvakrát lomená, se dvěma cizími předměty. Další zkouškou byla poslušnost (ovladatelnost bez vodítka, štěkání, plížení, aport šplhem apod.) a poslední pak obrana (odhalení pomocníka, vyštěkání, zadržení, hlídání, ochrana psovoda či odolnost psa). Jan Odvody s Engie získali 260 bodů z celkových 300.

„Nejtěžší pro ni asi bylo na tom stadionu zvládnout poslušnost. Zato obrana se jí naopak dařila," poznamenal cvičitel.

Jan Odvody se podle vlastních slov věnuje cvičení psů už od roku 1978, kdy ho k této aktivitě přivedli kamarádi pejskaři.

„Nejdříve jsem se věnoval německým ovčákům, měl jsem chovnou stanici a teď mám pro změnu belgického ovčáka. Je to nyní takový moderní trend. Jde o plemeno, které je přizpůsobivé na agility a vyhrává nejrůznější mezinárodní soutěže," popsal Odvody.

Psí trénink přitom nenechává náhodě. Jde o činnost, jíž se věnuje téměř každý den.

„Nejméně pětkrát týdně určitě. Je to pro mě takový příjemný sport. Něco, co mě uvolňuje," vysvětluje.

V nejbližší době se chystá do Nýřan na krajský závod při ukončení sezóny a na soutěž agility ve Strakonicích.