„Projekt je založený na principu takzvaného AMBER Alert systému vyvinutého v roce 1996 v USA na pátrání po ztracených dětech. Je první svého druhu v Evropě a připravoval se od začátku loňského roku. Občanské sdružení Psí detektiv ho spustilo 19. prosince do ostrého provozu," popisuje novinku zmíněné sdružení.

„Po měsíci testovacího provozu se úspěšnost v pátraní po ztracených zvířatech pohybuje kolem padesáti procent," říká Klára Carbová, jednatelka sdružení.

Jak probíhá pátrání

„V našem pátracím systému se opíráme o dva základní pilíře, a to o pátrací SMS a pátrací emailing. Za revoluční v rámci celé Evropy považujeme právě to, že jde o aktivní pátrací systém. Podobné systémy fungují v zámoří už více než deset let a jejich provozovatelé uvádějí úspěšnost v pátrání až pětaosmdesát procent," dodává Carbová.

Každá pátrací SMS obsahuje základní údaje o ztraceném zvířeti, kontakt a fotografii.

„Podle okolností ztráty se vždy rozhodujeme, jak velký počet SMS je potřeba rozeslat a zdali zvolíme zásah podle místa výskytu, nebo bydliště v místě ztráty. Během několika desítek minut se tak o ztrátě zvířete dozví velké množství lidí, kteří si navíc smskový pátrací letáček nosí neustále v kapse," vysvětluje hlavní výhody pátracích SMS jeden ze zakladatelů projektu Tomáš Carba.

V případě pátracích e-mailů vše funguje následovně: „Vycházíme z unikátní celorepublikové databáze kontaktů na všechny důležité organizace, které s pátráním po ztraceném zvířeti mohou pomoci. Jde především o útulky, veterináře, zájmové kluby a spolky, myslivce, lesníky, chovné stanice, městské policie, silničáře, zverimexy a petshopy, ale také autoškoly. Databáze obsahuje zhruba deset tisíc kontaktů. Pátrací emailing je rozesílán cíleně po jednotlivých okresech, v případě Prahy po městských částech. Během jedné minuty jsme tak schopni o ztrátě informovat všechny důležité lidi, které by majitelé ztraceného zvířete objížděli dny a týdny," vysvětluje Carba.

Co na novinku říkají lidé

Psí detektiv nemůže pracovat zdarma, služba je zpoplatněna, a to na základě toho, jaký způsob hledání byl vybrán, případně na jak velké území se pátrání zaměří.

„O téhle možnosti pátrání po zvířatech nevím. Naštěstí mám jen kočku, ale kdyby se mladým ztratila Fífa, tak by asi zkoušeli všechny možnosti," myslí si Olga Zábranová z Bělé.

„Službu bych určitě využila a peníze bych dala. Pokud by vedla k nalezení parťáka – člena a součásti rodiny, není v mém případě co řešit. Natolik si chlupatých kamarádů, kteří mi věnují oddané a nevypočítavé přátelství, vážím," říká Daniela Hrubá ze Srb.

Existuje však i poněkud jiný názor.

„Pejska jsme nedávno hledali a našel se díky vašemu článku na webu. Když koukám na stránky Psího detektiva, tak si myslím, že si někdo založil slušný byznys na chudácích lidech, kteří jsou zoufalí ze ztráty svého pejska. A využívá toho, že pro nalezení čtyřnohého člena rodiny jsou schopní udělat cokoliv," uvedla na dotaz Deníku Adéla Hrušková z Pece.

Čtěte také ZDE