Právě Jiří Kliment z Kouta na Šumavě, který tento týden oslavil své sedmdesáté narozeniny, byl při jejím vzniku pověřen jejím velením, a stal se tak historicky úplně prvním velitelem této jednotky.

U hasičů kdysi, v roce 1974, začínal jako mladý požárník a postupně se dostal až do jednotky. Po absolvování základní vojenské služby působil jako strojník a řidič hasičského vozidla u dobrovolných hasičů v Koutě na Šumavě. V roce 1972 začal studovat dvouleté dálkové studium požární ochrany v Bílých Poličanech a na základě jejího absolvování byl posléze o 2 roky později, roku 1974, přijat na Okresní inspekci požární ochrany.

U hasičů však nepůsobil pouze jako velitel. Za svůj život zastával funkcí hned několik. Jako profesionální hasič působil dlouhých 35 let!

Z těch zajímavějších vykonávaných pozic vyberme například funkci pracovníka pro zjišťování příčin požárů, kterou Jiří Kliment zastával celých šest let. „Jednalo se o dost zajímavou práci. V současné době jsou metody zjišťování příčin požárů trochu jiné. V letech, kdy jsem tuto funkci zastával, se postupovalo tím způsobem, že se vyslýchali svědci, pracovalo se s výsledky zkoumání soudních znalců a podobně. K vykonávání této funkce bylo potřeba, aby měl člověk i určité zkušenosti,“ popisuje jednu ze svých funkcí Jiří Kliment.

Od roku 1992 zastával také funkci velitele čety. „Této funkci se také říká velitel směny a funkce existuje dodnes,“ doplňuje Kliment. Od roku 1995 působil jako tzv. operační důstojník a tuto funkci vykonával celých 10 let svého života až do roku 2005, kdy došlo ke zrušení operačních středisek a v rámci okresu se přecházelo do Plzně. Následně Jiří Kliment přešel na hasičskou stanici do Staňkova, kde po dobu 3 let působil jako velitel družstva a odkud koncem roku 2008 odešel zaslouženě na výsluhu.
Nám nezbývá nic jiného, než Jiřímu Klimentovi poděkovat za čas, který si pro nás vyhradil, a popřát mu do dalších let hlavně pevné zdraví, chuť do života a těšíme se na další zajímavé posezení, během nějž se dozvíme, co zajímavého následovalo dál.

Ilustrační foto.
V neděli začíná výstava keramické plastiky a designu porcelánu