To byla náplň první etapy rozsáhlé rekonstrukce domažlické školní jídelny v areálu ZŠ Komenského 17. „Náklady na ní byly 3,9 milionu korun. Zkolaudována byla v polovině října. Peníze šly z rozpočtu města,“ vyčíslil ředitel Ivan Rybár.
Zaměstnanci školní kuchyně v Komenského ulici denně vaří dva tisíce obědů a připravují 300 svačin. Jejich strávníky jsou žáci a zaměstnanci obou domažlických základních škol, lidé z městských organizací, mateřské školy i další zájemci z řad veřejnosti.
Zázemí školní kuchyně i jídelny pochází ze sedmdesátých let, o nutnosti rozsáhlé rekonstrukce se ví už několik let.
Vzhledem k finanční náročnosti oprav a investic a také kvůli zajištění stravování v průběhu školního roku jsou práce rozděleny do několika etap. V té následující by měla přijít na řadu rekonstrukce samotné varny a jídelny.
„Ač se to zdá nemožné, naše kuchyně nepoužívá polotovary ani instantní směsi. Vaříme si sami knedlíky, bramborové z čerstvých brambor, lívance, langoše, rajskou omáčku z čerstvých rajčat a mrkve, svíčkovou z čerstvé zeleniny a na dochucování jídel nepoužíváme žádné glutamáty,“ pochlubil se Rybár.
Maso je v jídelně připravované v konvektomatech bez tuku a na jídelníčcích, které jsou sestavovány dle nutričního doporučení, jsou i suroviny jako jáhly, bulgur, kuskus, špalda, chia semínka nebo vločky.
„Používáme žitnou mouku a žitné výrobky. Nechybí bar s čerstvou zeleninou, ovocem, mléčnými výrobky nebo saláty s čerstvou zeleninou. K pití podáváme 100% džusy, čistou vodu ochucenou citronem, mátou nebo čaj,“ doplnil Rybár.
Celkové náklady na kompletní rekonstrukci jsou v projektu vyčísleny na 46 milionů Kč. Přesnou částku ukáží až výsledné ceny z výběrových řízení na provedení jednotlivých etap.