Celý proces certifikace, tedy splnění stanovených podmínek a parametrů, trval jeden rok. Během něj se do našeho regionu dvakrát dostavili zástupci německého lyžařského svazu.

„Pokaždé provedli zaměření všech tras, které si osobně prošli, zdokumentovali a navrhli případné úpravy a nové značení,“ popsala Zuzana Langpaulová, manažerka projektu Akční spolek Čerchov plus: Přeshraniční region Čerchov/Gibacht. V současné době je proznačení hotové. Týkalo se 82,5 kilometrů pro běžkaře, 33 kilometrů pro sněžnice, pro zimní turistiku a severskou chůzi 34 kilometrů. Ovšem se sněžnicemi jsme oproti německé straně pozadu. Tam se sněžnice staly hitem, který je na vzestupu. „Sněžnicové trasy vedou převážně po německém území, jedna ale vede až na Čerchov,“ zmínila ke sněžnicím Langpaulová. Protože si tento sport i u nás začíná získávat své fanoušky, zamýšlí ve spolupráci se Správou CHKO najít vhodnou trasu.

„Kolem Čerchova je to problematické kvůli výsky-tu tetřeva,“ vysvětlila manažerka projektu. Na každý pád jsou proznačené trasy oddělené, aby si jednotlivé sporty nepřekážely. Stejně tak vede zvlášť trasa pro pěší, aby neničili upravené stopy. O víkendu se v tomto centru s certifikací pro severské sporty uskuteční přeshraniční akce, které připravilo Sdružení na podporu regionu aktivně v přírodě společně s informačními centry Furthu im Wald a Waldmünchenu. V sobotu ve 14:00 startuje od hospody Voithenberg procházka na sněžnicích s posezením a hudbou a v neděli 'Na běžky s Německým lyžařským svazem a tygříkem Skittym' začíná ve 13:00 na louce Althütte.

Ilustrační foto
Festivalový tým nezahálí, přípravy pomalu začínají