Farma za zhruba dvě stě milionů korun by měla vyrůst na místě bývalé pily. Ve třech halách by se zde mělo chovat asi 240 tisíc kuřat. Proti stavbě se postavila i Demokratická strana zelených, která má pobočku v Klenčí pod Čerchovem.

„Objekt je v Chráněné krajinné oblasti Český les zhruba tři kilometry od hranic s Německem. Výstavba i provoz farmy ovlivní kvalitní životní prostředí. Nedaleko místa plánované výstavby protékají Novosedlský a Nemanický potok, u nichž byl zaznamenán výskyt bobra evropského a také silně ohroženého druhu mloka skvrnitého. Výstavbou bychom mohly o tyto zázraky přijít. Jistě se zvýší i počet nákladních aut, která budou obcí denně projíždět. Navíc silnice z Lískové do Nemanic a dál k plánované farmě není na takovou dopravní zátěž uzpůsobená. Již nyní je v hrozném stavu a je velmi úzká,“ řekl předseda Demokratické strany zelených z Klenčí Jiří Anderle.

Ani organizace Greenpeace se s plánovanou stavbou neztotožňuje. Dlouhodobě kritizuje intenzivní průmyslový chov zvířat, do něhož spadá i plánovaná drůbežárna v Nemanicích. „Živočišná výroba obecně má obrovský ekologický dopad. Je také nesmírně náročná a potřebuje mnoho půdy, vody i energií,” uvedl tiskový mluvčí Greenpeace ČR Lukáš Hrábek.

Paní Muraki při předávání ocenění podpořili i její další poběžovičtí přátelé – Miroslava Šebestová a manželé Mertovi a Dvořákovi, kteří pomáhali při stavbě zahrady.
Japonská tvůrkyně poběžovické Zen zahrady získala významné ocenění

Podle starosty Nemanic Ivana Bartoška ale přinese farma obci užitek. Sníží nezaměstnanost a přinese peníze do obecní kasy. „Farma může zachránit naši obec před vymíráním. Jsme obec s největší nezaměstnaností v regionu. 95% zaměstnaných lidí odjíždí za prací mimo obec. Farma zaměstná třináct lidí a další dvě desítky místních pracovníků na ni budou navázáni. Obavy o zhoršení kvality životního prostředí jsou zbytečné. V podmínkách stavby je bezodpadový systém chovu, kdy veškeré vyprodukované odpady skončí v jímkách a budou se vozit do bioplynové stanice v Německu,“ řekl Bartošek.

Zdi v Zámeckém parku se dočkají opravy.
Zámecký park v Horšovském Týně čekají investice

Mezi zaryté odpůrce výstavby patří i zastupitelka Nemanic Jana Brodská spolu s dalšími 15 obyvateli přilehlé části Novosedelská Huť. „Nechceme přijít o zdejší krásný kus přírody a klid, který zde ještě máme. Haly budou přetechnizované. Podle posledních informací by tam mělo pracovat šest lidí a to podle mě není výhoda pro obec. Ve studiích jsou nesrovnalosti, například ve spotřebě vody. Už nyní mají někteří obyvatelé problémy s nedostatkem vody v létě. Navíc kolem celého prostoru, kde by měla farma vyrůst, vede cyklotrasa,“ myslí si Brodská.