Plzeňský kraj se chystá na očkování dětí proti onemocnění covid-19 ve věku pět až jedenáct let. Vedení kraje preferuje, aby děti očkovali pediatři. Informovala o tom mluvčí krajského úřadu Eva Mertlová. Vakcíny by se v regionu měly této věkové skupině podávat od ledna. Očkovací látky by měl kraj obdržet kolem 20. prosince.

„Jsme pro, aby očkovali pediatři. U dětí v tomto věku je důležité vzít v úvahu psychologickou a zdravotní stránku věci,“ řekla Deníku Mertlová s tím, že pro děti je lepší, když je očkuje lékař, kterého znají.

„V potaz se musí vzít rovněž očkovací kalendář, protože právě tyto děti mají mnoho povinných očkování, o čemž zdravotníci ve velkých centrech nemají přehled,“ uvedla.

„Právě pediatr by měl doporučit rozestup mezi jednotlivými vakcínami,“ doplnila.

V Plzni byla vyhlášena Národní cena za studentský design 2021. Vítězem hlavní ceny Grand se stal student ČVUT v Praze Vojtěch Veverka s nápadem spojení lyží a sněžnic s názvem Bigfoot.
V Plzni se rozdávaly ceny za design. Zvítězil Bigfoot, spojení lyží a sněžnic

Pokud bude zájem velký a do očkování se nezapojí dostatečné množství dětských praktiků, bude část vakcín rozvezena i do větších očkovacích center. Kolik dávek kraj dostane a odkdy se dětem budou podávat injekce, zatím není jisté. Podle Mertlové se předpokládá, že od ledna. „Detaily budeme vědět až po domluvě s pediatry,“ uzavřela.

Děti od pěti let budou očkované vakcínou od firmy Pfizer/BioNTech. Registrace by měla být spuštěná 13. prosince.