„Právě před třiceti lety jsme otevírali výdejnu i v tehdy otevřené druhé základní škole v ulici ČSLA (dnes Msgre B. Staška)," vzpomíná tehdejší vrchní kuchařka nové jídelny Marcela Kopecká.
„Vařila se tradiční jídla české kuchyně, na která byly dostupné suroviny. I vybavení bylo jiné, více jsme se nadřeli," připomíná s tím, že třeba várnice naplněná bramborovou kaší vážila i více než 40 kilogramů a její vyložení na vydávací stůl musely provádět dvě kolegyně a měly s tím co dělat.
Dnes je technické i hygienické vybavení kuchyně na mnohem vyšší úrovni. Kuchařkám jejich náročnou práci usnadňují stroje i široká škála inspirací ze světových kuchyní. „Denně vaříme 1750 obědů. Snažíme se o co největší rozmanitost. Naši strávníci si pokaždé vybírají ze tří druhů oběda," konstatuje současná vedoucí domažlické školní jídelny Anna Randová.
Oproti začátkům školního stravování před padesáti lety se tak v měsíčním jídelním lístku nenabízejí jen typické české pokrmy.
„Snažíme se pro děti vymyslet pestrou stravu, ve které jsou zastoupeny luštěniny, zelenina, ovoce i bílá masa. Spolupracujeme s regionálními dodavateli mléka, masa a třeba i s krůtí farmou," popsala Randová.
„Mám rád řízek s bramborovou kaší a taky čočku," říká školák Honzík, jeho maminka Jaroslava dodává: „Občas ale rád ochutná i nějakou rybu, kterou třeba doma ani nevaříme."
Domažlická školní kuchyně vaří nejen pro obě základní školy, ale i pro jeselské zařízení Sluníčko i mateřské školy v ulicích Benešova a Msgre B. Staška.
Největší školní jídelna na Domažlicku na svém místě působí od poloviny sedmdesátých let, od doby, kdy vznikla v areálu Základní školy v Komenského ulici propojovací část dvou historických budov.
„Předtím naše předchůdkyně vařily ve stísněnějších podmínkách v areálu kláštera u náměstí," uzavírá vedoucí školní jídelny.
Ze záříjové nabídky:
Domažlická školní jídelna svým strávníkům v září mj. nabízí tyto pokrmy:
Římský salát s olivami
Špagety s kuřecím a rajčaty
Tofu na čínský způsob, krokety
Tilapie s kukuřičnými lupínky
Veronská hnízda, šťouchané br.
Treska se smetanovou omáčkou
Směs tří mas s nudlemi
Zbojnické krůtí prso, rýže
Lívance s jahodami a smetanou
Bramb. placky, acidofilní mléko
Obalený šmakoun, saláty