„Muselo to být na něčí zadání nyní před krajskými volbami," komentuje starosta Nemanic články o tom, že vydělává 100 tisíc měsíčně díky práci pro majitele čerpací stanice v katastru obce, zatímco ta má z její existence ani ne polovinu zmíněné sumy. Na jejich základě nyní odstoupil z kandidátky ČSSD.

„Starostu dělám neuvolněně a královský starostovský plat činí devět tisíc korun čistého. Co se týče mé práce pro firmu provozující čerpací stanice, dělám pro ni jako osoba samostatně výdělečně činná. Z toho všeho, co dostanu, platím daně a zdravotní i sociální pojištění jako každý jiný živnostník, a tudíž mám i jako kdokoli jiný náklady. Jen provozní náklady, neboť při své práci se musím přepravovat autem, činí včetně leasingu a nákladů na pohonné hmoty i ostatní věci cirka 45 až 50 tisíc měsíčně, a to bez již zmíněné daně a pojištění. Mám obchodní smlouvu s firmou a to, co se zveřejnilo, je součástí obchodního tajemství," říká Bartošek s tím, že vše se děje podle jeho názoru proto, že si dovolil kandidovat jako sociální demokrat, navíc na nevolitelném 21. místě krajské kandidátky.

„To by strana musela získat 50 % hlasů v kraji, abych byl zvolen. Chtěl jsem sociální demokracii pomoci tady, kde mne lidé znají, neprahnul jsem po tom stát se krajským zastupitelem ani radním," vysvětluje starosta s tím, že odstoupil z kandidátky.

„Podnikal jako soukromá osoba a teď se to vytáhlo těsně před volbami. Pan Bartošek odstoupil z osobních důvodů, i když není nikým z něčeho obviněn, nechce ČSSD narušovat kampaň," potvrdil odstoupení Pavel Fojtík, krajský volební manažer ČSSD.

Zveřejnění informací se nelíbí ani majitelům sítě čerpacích stanic.

„Dělá pro nás takzvaný Mystery Shopping, což jsou kontroly dvacítky čerpaček, které máme po celé republice. Než jsme mu práci zadali, dělali jsme výběrové řízení, kde bylo pět firem, a všechny měly zhruba o 200 % dražší nabídky, takže byl vybrán on," říká Libor Hammer.

Firma, pro niž neuvolněný nemanický starosta dělal kontroly, se cítí zveřejněnými údaji poškozena.

„Mystery Shopping je skrytá kontrola čerpacích stanic, nikoliv poradenská práce, jak bylo novinářem, kterému jsem mimochodem vše vysvětloval, zveřejněno. Jedná se o fyzické kontroly na provozovnách. Pokud je má každý měsíc objet, jeho náklady nejsou malé a není pravda, že si vydělá každý měsíc sto tisíc. Z honoráře mu zbyde dosti málo, což jsem onomu redaktorovi také vysvětloval, avšak ve zveřejněných článcích to vůbec nezmínil. Napadá mne, že má dotyčný od někoho nějaké zadání a to plní bezezbytku. Nicméně uvádí lživé informace. A zarážející je i to, jak se dostal k fotografii smlouvy uzavřené mezi naší firmou a panem Bartoškem. Smlouva je ve dvojím provedení a vím o tom, že existují dvě její kopie. Považujeme ji za obchodní tajemství a je hlavně zarážející, že odněkud unikla. Vše jsme předali našemu právnímu zástupci, neboť zvažujeme podání trestního oznámení, budeme se bránit právní cestou," doplňuje Hammer.

Trestní oznámení firmy není jediné, jímž by se policie mohla zabývat.

„Jsem rozhodnut podat trestní oznámení pro pomluvu. Nejenže zveřejněné informace poškodily svým způsobem kandidátku ČSSD, kvůli čemuž jsem z ní odstoupil, ale navíc moji osobu a ohrozily i moje podnikání, kvůli němuž je třeba, abych zůstal v anonymitě. Ještě štěstí, že se neobjevila moje fotografie, to bych se mohl s prací rozloučit a hledat si jinou. I tak si myslím, že mne vše poškodilo," říká Bartošek.

O vyvolané kauze se v Nemanicích lidé nechtějí bavit a na dotazy odpovídají velmi vyhýbavě. „Můžou za tím být ty volby i osobní nevraživost zastupitelky, která se sem kdysi přistěhovala a má jisté ambice," podařilo se nám vyslechnout alespoň anonymně.