Nadcházející volné dny přinášejí spoustu různých akcí. Vybrali jsme některé z nich.

Velmi obsáhlý program má Česko-německý týden pro zámek Poběžovice. Slavnostně byl zahájen včera odpoledne.

„V souvislosti se snahou o otevření diskuze na téma budoucnosti zámku v Poběžovicích proběhne ve středu od 18 hodin přednáška na více než aktuální téma záchrany sakrálních památek. Přednášet bude Miloš Sládek, zaměstnanec Památníku národního písemnictví," informovala Jana Podskalská z infocentra.

Netradiční příbramská hudební skupina Ginevra vystoupí v sobotu 7. července od 20 hodin. „Zahraje písně kramářské a skočné na pozadí kulisy poběžovického zámku. Zváni jsou ti, kteří si chtějí poslechnout krásnou hudbu, přenést se do doby, kdy zámkem zněly mandolíny, kornamúzy, bodhrány, krakůže a jiné tradiční nástroje. A zejména ti, kteří svojí návštěvou podpoří zmrtvýchvstávající zámek," uvedla Podskalská.

Pro děti i dospělé je připravena procházka tajemným hradem Ronšperk v pátek 6. července od 17 hodin. Na dobrodružnou výpravu s překvapením je nutné se objednat na čísle 734 449 630, protože kapacita je omezena.

V Domažlicích zítra, v úterý 3. července, začíná vernisáží sklářské expozice v refektáři kláštera (17.45) sklářské sympozium. „Letošním tématem je výroba dvou tematických vitrážových oken pro budovy pivovarů v Domažlicích a Schönsee," uvedl Kamil Jindřich, ředitel MKS, které akci zaštiťuje. Další výstava bude přichystána do Galerie bratří Špillarů (vernisáž ve středu 17.00 hodin).

Akademické malířky Jaroslava Votrubová a Vladimíra Tesařová budou mít přednášku ve čtvrtek 5. července v refektáři kláštera. Po celou dobu sympozia se bude konat sklářský trh a ražení pamětních skleněných plaket. Akci doplní festival Hudba pod hradem, kde ve čtvrtek a pátek mj. vystoupí Vladimír Mišík, Jan Hrubý a Kukulín, Jan Spálený a Michal Pavlíček.

Volné sváteční dny můžete strávit výšlapem na zříceninu hradu Rýzmberk s hradní hospůdkou a rozhlednou. Jsou otevřeny denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin. V případě handicapovaných návštěvníků je nutné zavolat den předem, nebo v daný den do 8.30 hodin na tel. č. 603 158 092, kde lze domluvit i prodloužení otevíracích hodin.

Za návštěvu stojí Muzeum řemesel a techniky v Kolovči, kde byly před nedávnem otevřené další nové řemeslné dílny. I zde je otevřeno denně od 9 do 18 hodin.

Ve Kdyni můžete v sobotu 7. července přivítat samotného císaře Františka I. V rámci Císařských slavností vystoupí až 60 účinkujících, odehrají 20 představení, což představuje 8 hodin programu. Těšit se můžete i na šermíře, tanečnice, živou hudbu, trhy a mnoho dalšího. Slavnosti se odehrají v parku u Muzea příhraničí. Začátek je naplánovaný na 11. hodinu dopolední a konec se předpokládá po 22. hodině. V rámci akce proběhne otevření výstavy k 5. výročí založení muzea.

Centrem bohatého kulturního dění budou také Díly a Pec. V Dílích se jedná o Dílské letní slavnosti – tradiční Cyrilometoděj­skou pouť.

„Zahájí ji ve čtvrtek v 10 hodin mše svatá. O hodinu později otevřeme výstavu v plenéru, která se váže k 65. výročí dokončení stavby a vysvěcení kaple zasvěcené slovanským věrozvěstům. večer bude patřit muzice, zahrají Septic People a po nich Sifon," říká starosta Dílů Vlastimil Anderle.

Dílští budou mít hudební večer i v pátek a v sobotu, kdy jim zahrají Starý psi a Aurora Blue Grass Band. Nedělní odpolední pouťování zpestří Vrchovanka a Národopisný soubor Postřekov.

Čtyřdenní Dřevorubecké slavnosti v Peci přinesou ve čtvrtek Sraz rodáků s ukázkou tavby železa i žehnání symbolů obce a večerní zábavu s Hájenkou. „Hlavní taháky jsme připravili na páteční a sobotní 14. hodinu, kdy se uskuteční soutěž dřevorubců O pohár LST a v sobotu Podčerchovská rozporka – soutěž tažných koní," upozorňuje starosta Jan Riederer s tím, že zábavy bude po čtyři dny i večery opravdu dostatek.