Včelí mor stále hrozí na Domažlicku. Bez jediného včelstva nyní zůstal 79letý Alois Hoffmann z Mrákova. Musel spálit nejen včelstva, ale spolu s nimi i celý kočovný včelín.

„Je to hrozný! Vezměte si, že já včelařím od roku 1956 a teď mne potkalo tohle. Dávám do včel peníze, stále zvelebuji a teď nemám nic – škoda dosáhla 140 000 Kč – těžko říct, kolik dostanu zpět. Protože se s manželkou o včely poctivě staráme, přišel jsem na jejich onemocnění," říká včelař s tím, že k nákaze stačí, aby byl jeden včelař v okolí nepořádný. „Včely nejsou přivázané, a tak si mor přinesly domů," dodává smutně Hoffmann.

Včelí mor řádí na Domažlicku už několik let, v ohni už vzalo za své nejedno včelstvo. Nákazu by včelaři – i ti neorganizovaní – neměli v žádném případě podceňovat.

„Životnost spor Paenibacillus larvae, což je původce včelího moru, je prý 30 až 40 let. Na jedné univerzitě v Americe však mají morové plásty, ze kterých každý rok berou vzorky a snaží se mor vypěstovat. Když jsem asi v roce 1997 tuto informaci získal, mor vypěstovávali po 80 letech, čili úplně s klidem se dá říci, že vydrží i sto let," informoval Deník v době, kdy byla nákaza poprvé zjištěna, člen republikového výboru ČSV Vilém Frisch.

Je docela možné, že někteří chovatelé včel se dosud nepoučili, a proto se nákaza opět objevila. „Přišel jsem o 15 užitkových včelstev, která se musela spálit i se včelínem. Na závěr pálení jsem se vysvlékl do trenýrek a do ohně hodil šaty, boty i čepici, úplně všechno," popisuje Hoffmann.

Zřejmě si někteří včelaři ani neuvědomí, že za nesplnění povinností v rámci mimořádných veterinárních opatření mohou dostat pokutu až 50 tisíc korun v případě, že jde o fyzickou osobu, nebo dokonce 2 miliony, pokud se jedná o právnickou nebo podnikající fyzickou osobu.

„Právě loni jsme na Domažlicku zaznamenali případ, kdy včelař neplnil opatření učiněná proti moru včelího plodu a byla mu na místě uložena bloková pokuta. Porušil je tím, že si opatřil včely a tvrdil, že dvě včelstva zalétla do jeho otevřených neobsazených úlů a jeden roj odchytil v létě na zahradě své sestry v Mrákově, což ani v jednom případě nesmí být," uvedl Václav Poláček, ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Státní veterinární správy pro Plzeňský kraj.

V nařízení Krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj bylo stanoveno, že chovatelé včel jsou povinni zamezit přístupu včel do neobsazených úlů a včelího díla, prázdné úly udržovat uzavřené bez včelího díla a dále jsou povinni vyhledávat a utrácet divoce žijící včelstva a roje neznámého původu.

„Vzhledem k záchytu původce moru včelího plodu a neznámému původu včelstev musel mimo jiné zmíněný chovatel neprodleně utratit všechna tři včelstva a spálit včelí dílo z osmi úlů, což je také forma sankce, jelikož v tomto případě není nárok na finanční odškodnění ze strany státu ve formě náhrad," doplnil veterinární lékař Poláček.

A třebaže by zmíněné náhrady měl mrákovský včelař obdržet, ve svém věku už prý ale včelařit ve velkém nebude.

„Opatřím si pro radost troje včely na zahrádku. Nákazu morem mi způsobila něčí velká nezodpovědnost a myslím si, že není třeba ani tak léčit včely, ale hlavně včelaře," uvedl na závěr Hoffmann.

Ochranné pásmo moru včelího plodu.