„Na naší straně hranice se do projektu zapojily obce Drahotín, Hora Svatého Václava, Hvožďany, Mnichov, Mutěnín, a Poběžovice, které jsou členy Mikroregionu Dobrohost. K nim se přidružily Bělá a Hostouň. Z bavorské strany jsou to Eslarn, Schönsee, Stadlern a Weiding,“ říká geograf Václav Královec z Postřekova, který se přípravou projektu zabývá s německou kolegyní Marlen Hößelbarth.

Oba se v průběhu uplynulých měsíců setkali se starosty zúčastněných obcí a řadou dalších lidí ve zmíněných místech, aby zjistili přímo od nich, kde se nacházejí přírodní unikáty, zajímavá a vyhlídková místa, bývalé sklárny či historicky významné objekty.

„Dali jsme si v první fázi za úkol vše zmapovat a vyfotografovat. V další fázi se věnujeme cíli, jímž je přeshraniční realizační studie, která by měla přispět pro trvalé využití a péči o všechno, co krajina nabízí, a to nejen z turistického hlediska,“ dodává Královec. Prezentace Krajinného parku Bavorsko–Čechy, což je oficiální název projektu, začne v 19 hodin.