V nedalekém Horšovském Týně sledoval teplotu i amatérský meteorolog Martin Čeněk. Naměřil 36,7 stupňů Celsia. „Pro moji stanici to rekord nebyl, v srpnu roku 2015 jsem zaznamenal absolutní rekord 37 stupňů,“ říká Čeněk s tím, že podobné teploty však nejsou ani zdaleka běžné.

„Jde o opravdu velké skoky, podobně vysoká teplota se objeví zhruba tak jednou za tři roky. Pro naše české léto jsou obvyklé teploty do 30 nebo 31 stupňů Celsia. To, co teď zažíváme, je opravdu extrém,“ tvrdí meteorolog. Zmiňuje i letošní katastrofální sucho.

„Norma pro červenec je přibližně 120 mm srážek, ale letos to bylo jen 42,5 mm. Pro červen je pak běžné kolem 80 mm, letos jsem zaznamenal jen 42 mm,“ vysvětluje. „Extrémní sucho se táhne už od jara, trápí nás, Bavorsko, jižní Čechy i Moravu. Bouřky se oddělují, putují severní cestou nad námi a k nám už pořádné srážky nedojdou, dostáváme jen paběrky. Tady na Horšovskotýnsku usychají i stromy, vláha opravdu hodně chybí, jsem z toho docela zoufalý,“ dodává meteorolog. „Letos mi opravdu připadá, jako bychom žili v jiném podnebném pásu.“

Vysoké teploty zaznamenal i Jiří Mach z Bělé nad Radbuzou: „U nás bylo v úterý odpoledne 34 stupňů ve stínu, tato teplota se držela od 13. až do 17. hodiny. Na sluníčku teploměr ukazoval 52 stupňů Celsia.“ Rekord však na Bělsku nepadl. „V roce 2015 bylo ještě o stupeň tepleji, teď teplotu srážel větřík, který pofukoval,“ konstatoval pan Mach.

Na 36,4 stupňů se hodnoty vyšplhaly v úterý po 16. hodině v centru Domažlic. Vyplývá to z měření ve 2,5 metrech nad zemí.

Vysílač Vraní vrch.
Nabídka TV kanálů z Vraního vrchu nabobtnala