Začátek školního roku je za dveřmi a každý prvňáček již má jistě doma svoji aktovku, kterou brzy naplní učebnicemi.

Jedním z přehlížených problémů však bývá občas váhá aktovky či batohu, kterou malí školáci nesou na zádech. Těžká taška může způsobit dětským zádům nemalé zdravotní potíže.

Pokud je školní taška příliš těžká, může vést k poruchám držení těla, pokřivení páteře i k větší únavě a bolesti zad či hlavy.

„Těžká brašna samozřejmě dětem škodí. Zvláště pokud již mají drobné vady páteře," upozorňuje domažlický ortoped MUDr. Michael Krekule.

Školáci by měli na zádech nosit vždy co nejméně, ne více než desetinu své vlastní váhy.

„Čím méně budou školáci na zádech nosit, tím lépe. Kromě knih a svačiny by tam nemělo být nic jiného," poznamenává ortoped s tím, že děti stejně často nosí tašky v ruce a přetěžují tak páteř.

Zbytečné je například nošení vysokých několikapatrových penálů, či dokonce hraček.

Rodiče by měli v ideálním případě každý den kontrolovat aktovku za přítomnosti svého potomka – měli by dítěti pomáhat v přípravě školních potřeb a učebních pomůcek a společně je ukládat do tašky.

Správná školní taška by měla mít pevná záda, polstrované ramenní popruhy a neměla by být širší než ramena dítěte. Výška by měla odpovídat velikosti zad školáka tak, aby se její dolní část opírala o záda v místě bederní páteře. Důležité je, aby byla anatomicky tvarovaná a co nejlépe kopírovala záda dítěte.

„Taška musí dobře sedět na zádech. Baťůžky jsou přitom rozhodně mnohem lepší než klasické aktovky," poznamenal Krekule a na závěr dodal, že i samotné děti by však měly především více cvičit.