Společně s nimi je zde tehdejší protektorátní elita: K.H.Frank, Konrád Henlein a Konstantin von Neurath.

V té době žil Zoglmann s manželkou v Praze – Podolí v Lopatecké ulici č. 24.Teprve o něco později se mohl přestěhovat do přepychové vily v Targettské ulici č. 45 v Bubenči která byla předtím zabavena židovskému majiteli JUDr. Krammerovi. Tuto vilu mu tehdy pomohl doporučit Adolf Eichmann.

Okamžitě po nástupu do své funkce se Siegfried Zoglmann začal zabývat germanizací české mládeže a českého obyvatelstva vůbec. Ve svých tezích se například věnoval biologickým zdrojům němectví v Čechách a na Moravě.  Studoval také rasové zvláštnosti zdejších lidí a odhadoval brzkou možnost připojení Čech a Moravy k německé oblasti. Nacisté český národ rozdělili na čtyři kategorie: s dobrou krví a dobře smýšlející, s dobrou krví a špatně smýšlející, se špatnou krví a dobře smýšlející a se špatnou krví a špatně smýšlející.

V lednu 1940 žádal Haupt᠆sturmbanführer Zoglmann K. H. Franka o podporu k přijetí k jednotkám SS, kde mu sdělil, že o vstup do této elitní jednotky před časem požádal přímo Heinricha Himmlera. Přitom vyjmenovává své čestně zásluhy, zejména při rozbití Československa.

Dne 24. srpna 1941 se Siegfried Zoglmann zúčastnil porady, kterou řídil státní sekretář K.H.Frank.

Hauptsturmbannführer Zoglmann navrhuje zřízení Organizace české mládeže, což by byl vhodný nástroj pro uplatnění německého vlivu. Rovněž navrhuje k tomu využít hlavně aktivisty z řad českých občanů.


Siegfried Zoglmann svými názory potěšil i nově nastupujícího Reinharda Henydricha, který se právě 27. září 1941 stává zastupujícím říšským protektorem v Čechách a na Moravě, který hned po nástupu do svého úřadu svolal 2. října 1941 poradu. Té se samozřejmě zúčastnil i Hauptsturmbannführer Zoglmann.

Postupně Zoglmann rozšiřuje pole svých zájmů. U Štěchovic si pronajal honební revír, kde pořádá setkání špiček  protektorátu na zámku Kačina a také dohlíží na arizaci židovského majetku. V této pozici měl v roce 1942 vliv na obsazování pozic německých poradců u Kuratoria.  V roce 1943 odchází Siegfried Zoglmann z Prahy, když byl předtím jmenován oblastním velitelem Hitlerjugend. Rovněž byl vyznamenán čestným zlatým vyznamenáním Hitlerjugend. Jeho manželka s dvěma malými dětmi však zůstává po celou dobu v Praze. Existují názory, že nebyl přímo na frontě, ale působil jako hlavní šéf Hitlerjugend na všech územích okupovaných Německem. Zoglmann o sobě tvrdil, že působil v divizi Hitlerjugend a je nositelem záslužného kříže I. třídy.

Na Velikonoce 1945 odjíždí Zoglmann s rodinou a celým svým majetkem do Bavorska. Zakrátko tam přepravil i svoji matku ze Všerub. Opustil tak se svojí rodinou protektorát Čechy a Morava mnohem dříve, než odcházeli nejvýše postavení nacisté a jejich rodiny. Buď měl v té době dobré informace nebo to byla jen náhoda.

Autor: Petr Štauber