O tom, že stačí mít aktivní ženy a i v malé vísce může být živo, nás přesvědčili v Hluboké. Tamní kulinářsky založené dámy totiž uspořádaly akci nazvanou Roládování. Kvůli ní se zaplnil sál hospůdky srolovanými lahůdkami, a to nejen z oboru cukrářského, ale i z takzvané studené kuchyně.

„Dnes je to další z našich kulinářských odpolední. Už jsme dělaly Štrůdlování, Plackování a Pomazánkování," vysvětlila nám Jana Vogeltanzová, která je ´pachatelkou´ těchto odpolední a má k ruce dobré pomocnice.

Proč právě Roládování? Vždyť většina rolád je hodně složitá na přípravu?

„Chtěly jsme uspořádat něco originálního, abychom se neopakovaly. Příprava rolád je složitá, ale přesto se tu sešla dvacítka vzorků. Máme zde v Hluboké moc šikovné ženy!" tvrdila nám před zahájením akce další z pořadatelského týmu – Petra Drahoňovská.

Zajímalo nás, jakou věkovou skupinu žen těmito akcemi zaujaly nejvíce?

„Řekly bychom, že více se zapojují seniorky, a to jak přítomností tady v sále, tak i výrobou. Ale jak vidíte, u stolu tady sedí i mladé ženy, které také přinesly rolády. My jsme se také zapojily, takže je to věkově téměř půl na půl. Cílem také je, aby se tu ženy potkaly a popovídaly si," uvedly pořadatelky.

„Akci pořádáme pod záštitou SDH Hluboká, proto jsme sem dnes vzaly hasičskou kroniku, většinou jí ukazují na výroční schůzi sboru. Ženy, které se těchto kulinářských odpolední účastní, nejsou hasičky, proto jsme jim kroniku chtěly předvést. Jsou v ní fotografie i z jiných akcí, tak aby se mohly pokochat," vysvětlila nám Petra Kadlecová.

To již před zaplněný sál předstoupila Jana Vogeltanzová a přivítala příchozí.

Zdroj: Youtube

„Jsem ráda, že se sešlo hodně vzorků, máme jich 21, takže je co ochutnávat. Uděláme to jako při Pomazánkování; každá roláda má své číslo a vy napíšete na papír tři čísla rolád, které vám nejvíce chutnaly. Autorky tří nejúspěšnějších rolád dostanou věcné ceny," vysvětlila Vogeltanzová.

Hodnocení nebylo jednoduché

Po vyhlášení začátku ochutnávky se hlubocké ženy jakoby styděly začít degustovat. Po chvilce si první z nich dodaly odvahu a jaly se na papírový tácek nabírat vzorky.

Mezi nimi nás jedna upoutala svým počínáním, které výrazně se lišilo od ostatních.

„Mám ráda ve všem systém, proto si na tácek k roládám zároveň připisuji číslo, pod kterým soutěží, abych mohla spravedlivě hodnotit, co mi nejvíc chutnalo, a nikomu neuškodila. Jen mám problém, jeden tácek mi nebude stačit," smála se Radka Strnadová.

Na první pohled bylo zřejmé, že vybrat tři nejchutnější z jednadvaceti rolád bude tak trochu oříšek.

„Škoda, že rolády nejsou rozdělené na dvě kategorie – sladké a pak slané. To by se snáze hodnotilo," poznamenala jedna z žen.

Pohled na ženy, které ochutnávaly, dával tušit, že je to opravdu hodně náročné, byť se o plátky rolád dělily.

Kdo vyhrál Roládování

Nakonec mohla trojice pořadatelek vybrat od degustátorek lístky a spočítat výsledky. Celkem hodnotilo rolády 36 hlasujících.

„Bylo to při sčítání hlasů velice napínavé. Na třetím místě skončila s 10 hlasy roláda číslo 4," vyhlásila Vogeltanzová umístění sýrové rolády s budapešťskou pomazánkou.

„To, že se takto umístím, jsem rozhodně nečekala. Zelené hrnečky se mi budou hodit," uvedla Deníku Tereza Kadlecová.

Na druhou příčku vyneslo 17 hlasů hodnotitelek ořechovou roládu. „Rolády už peču delší dobu. Jsem nadšená z umístění a také jsem to nečekala, protože tady byla spousta vynikajících rolád – velký výběr. Moc se mi také líbí cena, již jsem vyhrála," prohlásila Věra Ondráčková.

„Kampeličku svojí mám, korunky si do ní dám, píše se na pokladničce, kterou jsem vyhrála. Hodí se mi, neboť dcera se bude jednou vdávat, tak v ní budu střádat peníze," poznamenala k výhře.

„Na prvním místě se rozdílem jediného bodu, tedy ziskem 18 hlasů, umístila špenátová roláda," vyhlásila vítězný pokrm Roládování Vogeltanzová.

„V životě jsem nic nevyhrála a navíc jsem dělala roládu úplně poprvé v životě. Měla jsem trochu obavy, když jsem si vybrala špenátovou, i když vím, že řada lidí špenát zrovna nemusí. Ale riskla jsem to," sdělila nám vítězka Vendula Nejdlová, která vyhrála lahvinku a keramiku s nápisem ´nejlepší mistr´.

Zdroj: Youtube