„Chtěl bych vás přivítat na akci, která nese název Přivítání roku 2016. V Německu jsem se zúčastnil tří podobných akcí a ty byly inspirací pro dnešní večer," prohlásil v sále U Nádraží starosta Klenčí Jan Bozděch poté, co se písničkami postaral o zahájení a poté i o zpestření večera mužský pěvecký sbor Haltravan.

„Loňský rok provázela některá významná výročí. Například v březnu jsme si připomínali 25 let od otevření hranic, 1. května uplynulo 70 let od osvobození Klenčí pod Čerchovem Americkou armádou a při té příležitosti k nám zavítal vnuk generála, který se na osvobození podílel," připomněl mj. starosta.

„Válečné konflikty neustávají. Jako typický příklad můžeme uvést Sýrii a Ukrajinu. Evropu momentálně sužuje příliv běženců z asijských a afrických zemí," neopomněl uvést skutečnost, z níž se stal kvůli náboženství běženců pro Evropu velký problém.

„Víra se přenáší na jejich potomky a soužití s nimi je komplikované," uvedl mj. a vyjádřil současně obavy, že si tito noví obyvatelé mohou začít v Evropě vytvářet vlastní komunity a prosazovat své požadavky, přičemž mezi nimi mohou být i islámští bojovníci.

„Je velmi důležité si tyto události připomínat. Otevření hranic přineslo české i německé straně možnost spolupráce a přátelství nejen v oblasti kultury," podotkl a poté zrekapituloval významné klenečské události roku 2015. Mezi ně patří i jáhenské a posléze kněžské svěcení Petra Konopíka, který v rodném Klenčí odsloužil primiční mši.

„Ohlédneme-li se za rokem 2015, byl úspěšný nebo nebyl?" položil sám sobě otázku.

„Dle mého názoru byl úspěšný, ale nepodařilo se nám všechno. Vzhledem k probíhající rekonstrukci Staré pošty jsme se zaměřili na její dokončení a dělali pouze nejpotřebnější opravy. Nestihli jsme do konce roku spustit nové webové stránky městyse. Protože se nám nepodařilo získat dotaci na rekonstrukci náměstí, museli jsme tento záměr odsunout," zmínil kromě dalšího starosta předtím, než přítomné seznámil se záměry na tento rok.

Zdroj: Youtube

A nejen to. Byli účastníky křtu brožury Po stopách příběhů Plzeňského kraje, které zahrnuje pojednání o osobnostech Chodska, již vydalo Regionální vzdělávací a informační středisko Tachov. Křtu se po malé přednášce p. Dolejše ujal starosta Klenčí.

Přivítání roku se konalo v ten samý den, kdy otevření Domu přírody Českého lesa. To bylo z kapacitních důvodů pro zvané. „Pro vás připravujeme slavnostní otevření na 1., možná 2. května – termín ještě upřesníme. S ohledem na podmínky dotace muselo otevření proběhnout už dneska. Jako malou ochutnávku jsme připravili promítání filmu Cesta Českým lesem," vysvětlil starosta předtím, než mohli účastníci akce vidět film vytvořený pro Dům přírody.

A jak se říká – to nejlepší nakonec. Bylo připraveno ocenění a malé dárky pro dva občany, jejichž život byl shodou okolností 24 let neodmyslitelně spjat s Klenčím a to má za co jim vděčit. Tím prvním je bývalý obecní hajný, 85letý Jakub Ledvina, druhým pak 61letý exstarosta Karel Smutný, za jehož éry došlo v Klenčí k obrovským a potřebným změnám.

Zdroj: Youtube