Personál domažlické restaurace Dubina dnes čeká velký den. Ve čtrnáct hodin k nim přijde na oběd prezident Miloš Zeman.

Jako hlavní chod si hlava státu zvolila hovězí guláš na černém pivě.

„Myslím, že jde o jídlo, kterým se můžeme docela dobře pochlubit. Spousta lidí si myslí, že udělat opravdu dobrý guláš je jen tak, ale není to pravda," uvedl provozovatel restaurace Petr Pechač.

Návštěva žádného vzácného hosta na Chodsku by nemohla být kompletní, pokud by neochutnal tradiční chodský koláč.

„Koláč bude náš vlastní a připravíme ho podle receptu mojí babičky," poznamenal provozovatel Pechač.

Miloš Zeman přitom nebude první prezident, který okusí koláč podle receptu Pechačovy babičky. V roce 1991 si na něm na Vavřinečku pochutnával i Václav Havel.

O prezidenta, jeho doprovod, krajské radní a další pozvané osobnosti se bude starat tým přibližně dvaceti pěti lidí. Kromě personálu restaurace vypomůžou i žáci z odborného učiliště.

„Nervózní samozřejmě trochu jsme. Měli jsme tu známé osobnosti, ministry, často herce, ale jde o úplně první prezidentskou návštěvu v Dubině," podotkl provozovatel.

Na podzim v restauraci obědval známý indický herec Kabir Bedi, představitel Sandokana. Před třemi lety do obnovené restaurace zavítal také známý architekt a herec David Vávra, aby odhalil pamětní desku na počest trojice autorů, kteří v šedesátých letech Dubinu vyprojektovali. Jedním z nich byl i Vávrův otec.

„Pokud bude příležitost, rád bych něco o historii Dubiny panu prezidentovi řekl," poznamenal na závěr Pechač.

Menu pro prezidenta

Předkrm: Jelení kýta
Polévka: Slepičí vývar s masem a domácími nudlemi
Hlavní chod: Hovězí guláš na černém pivě se špekovými knedlíky
Dezert: Tradiční chodský koláč