Pro Miloše Zemana nebudou připravovat oběd v Chodské chalupě na památném Hrádku nad Újezdem. Prezident měl být prvním hostem tamní restaurace po zimní přestávce, během níž proběhla údržba a opravy směřující k zvelebení prostor.

„Kvůli obědu pana prezidenta jsme sestavili a odeslali dokonce čtyři meníčka, ale nakonec ho hostit nebudeme," uvedl Deníku vedoucí restaurace Chodská chalupa Miroslav Lev a zavtipkoval si: „Pan prezident Zeman nám tu chtěl kouřit a my jsme mu to nedovolili."

Pak ale vše uvedl na pravou míru.

„Byla tady tento týden prezidentská ochranka a prohlížela prostory, zda odpovídají potřebám prezidentské návštěvy. Měla určité požadavky, jejich nároky na prostory však nedisponujeme. Tím kouřením to jen zlehčuji," doplnil Lev.

Chodská chalupa přitom s vzácnou návštěvou počítala, dokonce se její majitel obrátil s upozorněním na starostu Újezda.

„Na Hrádku jsme v lese káceli a pan Hrbáček nás požádal, abychom kmeny do prezidentské návštěvy uklidili. To však nemusel, neboť den poté, co mi volal, bylo dříví pryč, aniž bych musel nějak zasáhnout," sdělil starosta Újezda Václav Kalčík s tím, že ač leží Hrádek v katastru obce, nebyl oficiálně o připravované návštěvě informován, proto nemohl odpovídat na četné dotazy místních lidí.

Dozvěděli jsme se, že prezidentský oběd bude připravován, stejně jako v případě návštěvy prezidenta Václava Klause v lednu 2008, v restauraci U Svatého Jána v Trhanově.

„Nic o změně místa oběda nevím, jen se odjezd pana prezidenta z Domažlic zpozdí o deset minut," uvedl na dotaz deníku místostarosta Domažlic Stanislav Antoš s tím, že pobyt hlavy státu koordinuje KÚ Plzeňského kraje.

„Máte dobré informace, pan prezident Zeman skutečně nebude obědvat na Hrádku. Museli jsme tamní oběd zrušit z technických důvodů, konkrétně nedostatku místa. Ten oběd bude skutečně v Trhanově. Meníčko ale zatím není vybrané, už je má protokol Úřadu prezidenta, který by je měl vybrat a schválit a během víkendu by nám měli dát vědět," potvrdil Deníku změnu místa oběda referent oddělení vnějších vztahů krajského úřadu Milan Kozel.

Nestává se často, aby hlava státu zamířila do našich končin. Od oficiální návštěvy Zemanova předchůdce Václava Klause uplynulo již sedm let, poté Klaus ještě zavítal na Chodsko 14. srpna 2010, kdy byl hostem Chodských slavností a odvezl si vozembouch.

Přípravy na návštěvu současné hlavy státu M. Zemana budeme nadále sledovat.

 Z NÁVŠTĚVY PREZIDENTA VÁCLAVA KLAUSE V DOMAŽLICÍCH. V roce 2008 byl jako prezident přivítán na náměstí Míru chlebem a solí.

 Z NÁVŠTĚVY PREZIDENTA VÁCLAVA KLAUSE V DOMAŽLICÍCH. S chutí se v obřadní síni zakousl do nabídnutého chodského koláče, který jako první ochutnala jeho manželka Lívie.

Při návštěvě Václava Klause v roce 2008 se o oběd postarali také v restauraci U Svatého Jána.

Livia Klausová obdivovala interiér.

Předchozí prezident Václav Klaus také obědval U Svatého Jána.