Státní hranice ani odlišná řeč nevadí těm, kteří se před lety rozhodli pro členství v přeshraničním spolku – Kruhu přátel Furth im Wald-Domažlice. V pátek večer si dali dostaveníčko v domažlické restauraci U Kocoura na jubilejní desáté výroční schůzi.

Spolek má za sebou za dobu své existence řadu aktivit.

„Činnost spolku se vyvíjí harmonicky, musím však konstatovat, že po čtvrtstoletí od otevření hranic víme velice málo o svých sousedech," konstatoval ve svém projevu předseda spolku Hermann Plötz.

On sám pečlivě sleduje posledních 50 let přeshraniční vtahy. V roce 1964, kdy byl otevřen hraniční přechod Folmava-Schafberg, totiž sloužil jako voják ve Furthu im Wald.

„Partnerství obou měst bylo dosud málo naplněno. Dnešní výroční schůze se neúčastní žádný vrcholný zástupce Domažlic, oproti tomu za město Furth im Wald je zde místostarosta Franz Former," smutně poznamenal Plötz.

Po shrnutí činnosti spolku v roce 2013 došlo na slavnostní vyhlášení a předání diplomu osobnosti, již předsednictvo Kruhu přátel Furth im Wald-Domažlice každoročně vyhlašuje, přičemž držitelé ceny jsou jeden rok z německé, další pak z české strany.

Spolek už v minulosti ocenil za přínos pro vzájemné česko.německé vztahy dirigenta Václava Cibulku, překladatelku českého původu Jaroslavu Seidlmayer, muzikanta Antonína Kondrádyho, podnikatele v cestovním ruchu Hartmutha Wolffa, nakladatele a regionálního historika Zdeňka Procházku a vloni pak Franze Leitnera. Letošním laureátem ceny se stal ředitel Domažlických lesů Jan Benda.

Jediným problémem spolku je podle jeho předsedy, který v pátek spolu se svými kolegy ve volbách obhájil post, absence změn v předsednictvu spolku.

„Při poslední výroční schůzi jsem uvedl, že už nechci být předsedou, stejně tak Karl Ernst Soukup, který dělá pokladníka už 10 let. Jsme toho názoru, že tento úkol by už měli převzít mladí občané Domažlic a Furthu," poznamenal ještě před volbou předsednictva Plötz. 

Zdroj: Youtube