Poslední dva dny zbývají opozdilcům na nákup vánočních dárků. Vybrat ten pravý je pro mnohé záležitost, kterou nechávají na poslední chvíli. Zájem zákazníků byl silný o zlatém víkendu, v pondělí a úterý bylo v obchodech volněji, ale prodavači se shodují, že další nápor přijde těsně před Štědrým dnem.

„O víkendu jsme měli nejsilnější tržby v letošním roce, o něco lepší než loni, ale v porovnání s rokem 2008 to bylo asi o pětinu horší,“ uvedl prodavač jednoho z elektroobchodů na Domažlicku.

Podle jeho slov se nejlépe prodávají spotřebiče pro milovníky kávy – presovače, kávovary a přístroje zpracovávající kávové kapsle.

Kuchařky a dětské knížky nejčastěji žádají zákazníci v domažlickém knihkupectví v Alejích.

„Velkým hitem je hodně propagovaná kuchařka Prostřeno!, kterou máme vyprodanou, znovu objednanou, ale dodavatel ji prozatím nedovezl,“ uvedla Irena Votrubová. Na odbyt jde i kuchařka Jiřího Babici. Z knih pro nejmenší čtenáře u zákazníků vedou klasické české pohádky.

„V posledních týdnech prodáváme hlavně potřeby pro typické zimní sporty. Žádané je funkční termoprádlo, běžky i brusle,“ shrnula Magda Nová z prodejny Eversport na domažlickém náměstí.

Strašidýlka Gormity s různými doplňkami kupují v hračkářstvích rodiče pro kluky nejčastěji.

„Pro holčičky vybírají hodně výtvarné potřeby a pak postavičky Littlest Pet Shop,“ dozvěděli jsme se v domažlickém hračkářství U Šámalů.
Hlavní nápor v následujících dvou dnech a pak před Silvestrem čeká na potravinářské prodejny.

„Lidé velké nákupy pořizují v supermarketech. U nás nakoupí spíše drobnosti – čerstvé pečivo, salámy, sýry a pak to, na co si vzpomenou na poslední chvíli a pro co už se jim do přeplněného marketu nechce,“ řekl jeden provozovatel obchodu s potravinami.

Do čtvrtka je na domažlickém náměstí vánoční trh, na kterém obchodníci nabízí typické sváteční zboží – jmelí, dekorace, svařené víno i masné výrobky. Kapři jsou v prodeji před radnicí a před obchodem Spar Houdek.