Brigáda na úklid

Obyvatelé Svojšína se zde totiž sešli na pravidelné brigádě, kterou pořádají už několik let. "Svoláváme brigádu na úklid hřbitova vždy před Dušičkami a obvykle nás chodí kolem patnácti," říká starosta obce Karel Petráň, který lopatou shrnuje a nakládá do kolečka spadané plody z tújí. "To je věčný boj. Teď to uklidíme, ale protože na stromech je toho ještě dost, za pár dní bychom mohli uklízet znovu," říká s úsměvem.

V kladrubském muzeu strašilo
PODÍVEJTE SE: V Kladrubech strašilo, vstup do muzea byl jen pro odvážné

Dobrovolníci se k úklidu na hřbitově ve Svojšíně nescházejí pouze před svátkem zesnulých, ale pravidelně také na jaře. "Větší část hřbitova je česká, ale stále ještě je tady několik míst, kde jsou původní německé hroby. O většinu z nich už nemá kdo pečovat, ale snažíme se je alespoň udržovat v přijatelném stavu. Stalo se ale už několikrát, že na hrobu, kterého se léta nikdo ani netknul, se najednou objevily květiny. Takže pozůstalí se sem občas přijíždějí podívat a zavzpomínat," dodal starosta.

Kostel duchů s lešením

Kostel sv. Jiří v Lukové u Manětína se v roce 2012 díky tehdejšímu studentovi Jakubu Hadravovi stal světoznámým. Hadrava zde instaloval 32 sádrových soch, které souhrnně nazval Má mysl. Představují sedící a stojící postavy odsunutých německých obyvatel vesnice. Na internetu je kostel řazen mezi nejstrašidelnější na světě.

Byť při vstupu do interiéru zvláštní atmosféra zapůsobí - snad na každého - v sobotu před dušičkami panuje na hřbitůvku kolem kostela čilý ruch. Dělníci zde dokončují část fasády. "Doděláváme další etapu obnovy fasády na kostele. Kromě toho jsme opravovali mříže do oken a další prvky. Celou horní římsu jsme dělali novou, opravovali jsme kameny na sloupech a řadu dalších prací," řekl Deníku Josef Michalčík, jehož stavební parta nastoupila v září a dílo odevzdává tento víkend. "Příští rok by měla následovat další etapa, a to fasáda na zbývající části kostela," dodal.

Za největší úspěch považuje starosta Stráže Karel Fišpera dokončenou rekonstrukci školy.
Starosta Karel Fišpera: Za největší úspěch považuji opravený areál školy

Hřbitůvek kolem lukovského kostela je malý a převládají na něm náhrobky původního německého obyvatelstva. Jsou v různém stavu, některé zdravé, udržované, jiné zašlé, řada z nich zubem času poškozených. Dušičková výzdoba ale dokládá, že sem lidé za svými pozůstalými chodí. A dokonce se zde stále pohřbívá, najdeme tady i několik náhrobků z nedávné doby.

Pobožnost u kříže

Krátce po třetí hodině odpolední vyzývá farář Miroslaw Gierga u centrálního kříže na domažlickém hřbitově několik desítek přítomných k modlitbě. Začíná dušičková pobožnost za zemřelé. Na hřbitově okresního města je rušno, pozůstalí zdobí hroby svých předků květinami, různými dekoracemi, svíčkami.

Výstava Josefa Borise Vuchterleho ve Staňkově.
Výstava ve Staňkově připomíná legionáře Josefa Borise Vuchterleho

Mnozí z nich mají v rukou smetáček a hroby čistí od spadaného listí. Stejně jako paní, která zametá listí z místa posledního odpočinku významného chodského malíře Karla Kuneše a jeho syna, sochaře Karla Kuneše mladšího. "Sochař Karel Kuneš vytvořil i bustu na náhrobku," ukazuje paní a pokračuje v práci.

Pobožnost končí, předdušičková sobota na hřbitovech se blíží k večeru, krajina se opět zahaluje do mlhy.