V době hot–dogů, hamburgerů, fast foodů a dalšího rychlého občerstvení mají kuchařinky jedinečnou možnost vyzkoušet si tradiční lidová jídla, která se vařila na česko–bavorském pomezí na přelomu 80. a 90. let minulého století. Právě vyšla kniha Josefa Nejdla Tradiční jídla česko–bavorského příhraničí, která přináší řadu známých i méně zažitých receptů.

„Zajímavá je už tím, že recepty vycházejí zejména ze surovin, které byly zpravidla v každé domácnosti po ruce – tedy brambor a zelí, přičemž masa v nich najdete poskrovnu,“ uvádí Zdeněk Procházka, který knihu upravil, dodal do ní dobové fotografie a také některé recepty vyzkoušel.

„Nedalo mi nezkusit něco z toho, co je v knize, uvařit, ať už doma, nebo v Meluzíně, kde se uskutečnily Bavorské, Falcké a Chodské dny. Některé z receptů pak proměnila v jídlo i moje sestra. Jediné, na co jsme si netroufli, byly recepty, v nichž se používá odstáté několikadenní mléko,“ směje se Procházka.

Kniha je dvojjazyčná a vznikla v rámci česko–bavorské spolupráce. Její tvůrci se postarali o rychlé zpřehlednění receptů tím, že ty české označili obrázkem koláče, bavorské recepty pak provází obrázek jitrnice.

Shromažďování receptů z obou stran hranice nebylo krátkodobou záležitostí, navíc bylo pro dvojjazyčné vydání třeba všechny přeložit. O to se postarala Marie Schöntag, která je známá v našem regionu pod dívčím jménem Brettlová.

„Kuchařka už je k mání v prodeji u knihkupců nebo přímo u mne. Její vydání se neobejde bez křtu, který byl kvůli zaneprázdnění autora naplánován až na 27. dubna do domažlické Meluzíny, kde se uskuteční i autogramiáda,“ zakončil Procházka.