Nádherný přírodní kout našeho regionu má kupodivu své kouzlo i v tomto období. A co víc! Venku štípe mráz, zato při sestoupení do podvodní kabiny na dno Lomečku vás překvapí příjemné ´teplo´.

„Venku je –5, tady dole +6 °C. No řekněte, jestli to není příjemné!" komentuje pán Lomečku Zdeněk Zrůst mé neskrývané překvapení poté, co jsem sestoupila po kovovém žebříku nepříjemně zeboucím do rukou.

Měla jsem ale obrovské štěstí, neboť podvodní svět byl kolem kabiny jako na dlani, voda byla průzračná, řekla bych čistší než v létě, kdy ji občas zakalí potápěči.

„Nyní je to lepší období pro pozorování. Ryby se drží u dna a zooplankton i fytoplankton po ochlazení vody sedl ke dnu, čímž se vyčistila," vysvětluje Zrůst.

Dokonce jsem viděla několik jeseterů, kteří se mi při mých předchozích návštěvách pečlivě skrývali. „Máme tu tři druhy jeseterů – sibiřské, kteří mohou dorůst do délky dva metry, potom malé a hvězdicové. Občas tu proplave i banda plotiček. Kapři jsou samozřejmostí, těm nejstarším je kolem 18 let. Postupně jsem sem každoročně vysazoval své vánoční kapry. Ti největší mají 95 cm délky, " směje se a upozorňuje mne na jednotlivé druhy plovoucí kolem kulatých okének kabiny.

Do Lomečku jsem se sice nečekaně vloudila, ale vůbec jsem nelitovala. Letní návštěvy jsou obvyklé, ale může se do kabiny i v zimě?

„Máme v podstatě otevřeno od čtvrtka do neděle vždy od 9 do 17 hodin. Lepší je předem zavolat na číslo 608 828 007 a domluvit se na návštěvě," zakončil Zrůst.

Více o Lomečku a podvodní pozorovatelně

Mnozí lidé hledají zbytečně na druhé straně zeměkoule

V Lomečku řvou pily a vznikají nová díla

Lomeček u Starého Klíčova získá další unikát

Unikátní podvodní pozorovatelna spočinula v Lomečku

Suchou nohou se dostanete až na dno mezi ryby

Sestup pod vodu zvládne každý, kdo dokáže vylézt na vodr

Prokop J. Bahník: Potápění přináší relaxaci

Z Lomečku se sumec Pepa přestěhoval do zoo

V Lomečku se potápěli nevidomí

Umělci se činí v Lomečku