Mši sloužil Msgre. Miroslav Kratochvíl v tradičním římském ritu (tzv. tridenstská mše). Ta je sloužena výhradně v latinském jazyce. Jedná se o znamení jednoty církve.

Kaple nad Branišovem byla postavena v letech 2008 – 2010, vysvěcena byla 24. července 2010 a od té doby se tam každoročně v tuto dobu koná mše svatá. Kaple je určena k příležitostnému slavení mše svaté v tradičním římském ritu a k šíření úcty k poslednímu českému králi. Karel Habsburský byl rakouský císař, uherský a český král, který nastoupil na trůn uprostřed 1.světové války a vedle svatého Václava byl jediný český vládce povýšený ke cti oltáře. Byl prohlášen za blahoslaveného 3.října 2004 papežem, dnes již svatým, Janem Pavlem II.

Mše svatá byla zakončena rakousko-uherskou hymnou "Zachovej nám Hospodine" a poté ještě pan farář posvětil stuhu k praporu. Po mši svaté ochutnali všichni pouťové koláče. Kaple stojí na krásném místě v přírodě u lesa s nádherným výhledem na koce Šumavy, a proto až pojedete okolo, neváhejte, zastavte se a zajděte se ke kapličce podívat.

M. Matějková

Nová vrata zámku.
Zámek má nová vrata, lidé přispěli o 10 tisíc více než bylo potřeba