Dvojice potápěčů strávila 24 hodin a 11 minut pod hladinou zatopeného lomu u Starého Klíčova. V samotné České republice tak jde o novodobý rekord.

„Nechtělo se mi ani ven," prohlásil krátce po vynoření David Vondrášek, čtyřicetiletý učitel potápění na Univerzitě Karlově, který podvodní pobyt absolvoval spolu se svým studentem, jedenadvacetiletým Václavem Gabrielem.

Společně strávili jeden den v kabině Atlantic, nacházející se 7 metrů pod hladinou Lomečku. Atlantic je největší 'keson', který kdy byl v ČR postaven a dán do provozu. Kabina je dlouhá čtyři metry, největší průměr je dva metry, vejde se do ní až osm potápěčů. Výtlak je zhruba deset tun, vstup je možný jen pod hladinou.

Učitel i žák měli v Atlanticu dostatečné pohodlí – jídlo, suché mikiny a tepláky na převlečení, spací pytle a závěsné sítě na přespání. Vzduch v kabině vyměňoval kompresor z venku, k dispozici bylo i telefonní spojení a na celý experiment dohlížel podpůrný tým.

„Tam dole to bylo prostě jiné. Místo toho, abychom viděli, jak za oknem létají ptáci, plavaly tam ryby," zažertoval Vondrášek.

Celý experiment měl ale i specifické vědecké zaměření. Potápěči chtěli získat zkušenosti z dlouhodobých pobytů v uzavřeném prostředí bez možnosti okamžitého výstupu.

Poznatky by v budoucnu chtěli využít k vybudování zcela soběstačné podvodní stanice. Motivací je ochrana obyvatelstva – možnosti přežití malé skupiny lidí v prostředí nezávislém na hladinové podpoře.

Během pobytu pod vodou proto potápěči provedli několik dalších lékařských experimentů – na jemnou motoriku, paměť či spánkové rytmy.

„Zkoušeli jsme také, zda pobyt pod vodou neovlivňuje chutě, protože při posledním pokusu jsme měli pocit, že nám stejné věci chutnají trochu jinak nad hladinou a pod ní," řekl Vondrášek s tím, že konkrétní poznatky však budou jasné až po zpracování výsledků pokusů.

„Vlastně ani zatím nedokážu říct, jak mě to ovlivnilo. Vylezl jsem…a říkám si, že bych se tam klidně zase vrátil," poznamenal potápěč.

Pro Vondráška se nejednalo o první podobný pokus. Při minulém – pilotním – pokusu v únoru letošního roku strávil v té samé kabině devět hodin.

V bývalém Československu se uskutečnil podobný experiment s dlouhodobým pobytem člověka pod hladinou v roce 1967.

Shodou okolností se v tuto chvíli Fabien Cousteau, vnuk světoznámého oceánografa Jacques-Yves Cousteaua, nachází v podmořské laboratoři Aquarius jižně od Floridy v hloubce zhruba 18 metrů, ve které hodlá strávit 31 dnů, a překonat tak třicetidenní rekord svého děda z roku 1963.