Týká se to samozřejmě i Plzeňského kraje, kde je aktuálně 180 poboček pošt a 41 pošt Partner. Zavírat by se měly zejména pobočky v krajských a okresních městech. „Pokud je v obci jedna pobočka, tak tam zůstane. Důležité je, aby byla zachována dostupnost poštovních služeb podle platné legislativy,“ uvedl k tomu mluvčí ČP Ivo Vysoudil. Dodal, že rušení poboček proběhne bez náhrady, tedy i bez převodu na pošty Partner, jejichž provozovateli jsou obce či soukromé subjekty, například prodejny.

Podle Vysoudila zatím nelze sdělit, kterých konkrétně poboček v západních Čechách se bude uzavření, plánované na letošní 1. červenec, týkat. „Materiál, který připravuje Český telekomunikační úřad a který předpokládá snížení počtu poboček ze současných 3200 na 2900, je nyní stále v mezirezortním připomínkovém řízení. Není tedy ještě jasná jeho definitivní podoba. Z toho důvodu nebyl finalizován seznam, kterých pošt se bude rušení týkat,“ řekl Deníku Vysoudil s tím, že starostové i veřejnost budou o konkrétních rušených pobočkách informováni. Zatím ale nikdo nic konkrétního neví. „S vedením města Plzně o rušení poboček nikdo z České pošty zatím nejednal,“ potvrdila mluvčí magistrátu Eva Barborková. Bližší informace nemá ani starostka prvního městského obvodu Ivana Bubeníčková. „Zatím nic nevíme, takže nelze ni říci, jak se k tomu postavíme,“ řekla Deníku Bubeníčková.

Ve středu 15. února uvede Česká pošta do prodeje novou příležitostnou písmenovou poštovní známku z edice Krásy naší vlast. Jejím námětem je pohled na lovecký zámeček Kozel u Šťáhlavic na Plzeňsku.
Zámek Kozel bude na známce, novou emisi vydá pošta příští týden

S rušením poboček půjde ruku v ruce propuštění zaměstnanců, pošta hovoří o doručovatelích, zaměstnancích na přepážkách i lidech ze správního aparátu podniku. „K únoru jsme měli 22 647 fyzických zaměstnanců. V rámci propouštění počítáme s tím, že budou zrušena pracovní místa v řádu nižších tisíců, a to včetně neobsazených,“ uvedl Vysoudil s tím, že až bude jasné, které pobočky se uzavřou, bude možné uvést i konkrétní čísla a místa, kde se bude propouštět. Odmítl proto specifikovat, kolik lidí skončí na západě Čech.

Tyto informace vyvolávají mezi zaměstnanci ČP obavy. „O propouštění se povídá, něco jsme se dozvěděli z médií, ale nic konkrétního nevím. Samozřejmě máme strach, já živím děti a nevím, co bych si bez práce počala,“ svěřila se Deníku pošťačka z Klatovska.

Z-box funguje také v Milovicích na Břeclavsku.
Budoucnost doručování zásilek? ČR zaplavují výdejní boxy, přibudou další tisíce

Podle Vysoudila ale na dlažbě neskončí všichni pracovníci zrušených poboček. „Řada z nich najde uplatnění na jiných poštách. Budeme to posuzovat podle pracovního výkonu, proklientského přístupu, ročního hodnocení zaměstnanců a podobně,“ konstatoval mluvčí pošty s tím, že úspory na mzdách a provozu pošt budou v řádu jednotek miliard korun.