Kouř stoupající permanentně z komínů domů v řadě v minulosti hromadně plynofikovaných obcí Domažlicka dává tušit, že v současnosti lidé stále častěji ´odcházejí´ v zimním období od pohodlného, avšak dražšího vytápění.

Přecházejí z plynu na dřevo

„Před lety jsme si pořídili domů plynový kotel, protože to byla v té době móda, a já přivítala i to, že při topení plynem není žádný nepořádek, jako v případě vytápění dřevem a uhlím. Je to asi tři roky, co jsme si ale koupili krb na dřevo, protože plyn neustále zdražuje. Plynové topení máme nastavené na sporo a udržuje nám doma stálou teplotu. Až když přijdeme z práce, zapálíme krb a ten nám udělá příjemné teploučko," přiznala paní Jana, která bydlí v rodinném domku.

Je palivového dříví dostatek?

Podobně jako ona se podle našeho zjištění zachovali i jiní. Otázkou je, zda při vzrůstajícím počtu majitelů krbů je vůbec možné palivové dříví sehnat, dále jaké jsou ceny a poptávka.

„Zájem o palivové dříví rok od roku stoupá. Štípané dříví neprodáváme, pouze kusy o délce dva metry, přičemž cena za kubík je podle druhu dřeva od 700 do 900 korun plus 14 % DPH. Nejlevnější je smrk, pak následuje bříza a nejdražší je buk," říká Jan Benda, ředitel Domažlických městských lesů. Dodává, že jsou schopni zajistit i odvoz, avšak ten je zákazníkovi účtován zvlášť.

Palivové dříví je možné sehnat také ve Všerubech. „Zájem o dříví je v posledních letech určitě větší, ale poptávku po něm stačím víceméně pokrýt. Prodávám plnometry smrku, dále je k mání také dříví z listnatých stromů. O dříví na topení – ať už měkké nebo tvrdé – je zájem," sdělil na dotaz Deníku Vladimír Michálek s tím, že cenami je na přibližně stejné úrovni jako ostatní na Domažlicku.

Vaškovo dřevo

Nemohli jsme pominout regionálního dodavatele paliva, kterého jsme našli pod názvem Vaškovo dřevo, Újezd. „Kusové dřevo ze smrku a borovice nabízíme ve špalících o délce 25, 33 a 50 centimetrů, jeho cena je 690 korun za prostorový metr. Stejně dlouhé dřevo máme i štípané, jedná o se o směs z obou jmenovaných stromů a v této úpravě je o stokorunu dražší. Devět set padesát korun pak zaplatí zákazník za směs štípaného dřeva z listnáčů. Nejdražší je štípané dřevo tvrdé, tedy z dubu a buku, které stojí 1090 korun. Možná by byl zájem také o odřezky, ale ty nadále nenabízím," říká Václav Vondraš z Újezda.

„Zájem o dříví všeho druhu je rok od roku vyšší. Poptávka je obrovská, takže se určitě může stát, že někteří zákazníci si musejí nějaký den na dříví počkat. Přijde-li krutější zima a je větší spotřeba dřeva, nedá se poptávka v závěru zimního období pokrýt. Zásoba dřeva se totiž připravuje celoročně, navíc ani v lesích není v současnosti těžba tak vysoká, aby se dalo všem v případě tuhé zimy vyhovět," upozornil Vondraš.

Pro palivo si k nám jezdí i Němci

Zjistili jsme, že dílem do tuzemska a částečně také k našim západním sousedům míří palivové dříví z Pece pod Čerchovem. „U nás zvýšený zájem o palivové dříví nepozorujeme, hodnotil bych ho jako konstantní. Možná je to tím, že už máme stálou klientelu u nás i v sousedním Německu," reaguje na naši zvědavost František Duba, jednatel firmy Wedules.

„Zatím se nám nestalo, že bychom nemohli uspokojit poptávku po dřevě. Už vzhledem ke složení našich zákazníků si totiž nemohu dovolit říct: Nemáme!" doplnil Duba s tím, že o odbyt palivového dříví je stále zájem: „Když bych to hodně přehnal, u nás zákazníci spíše čekají na dřevo – ne my na zákazníky!"

V balících nabízí štípané palivové dřevo, metrová a půlmetrová polena smrku a buku za 998, respektive za 1254 Kč za prostorový metr. Kousky dřeva o délce 25 a 30 cm balené v Big-Bagu, kam se vejde zhruba 0,7 kubíku, pak stojí 695 (smrk) či 915 korun (buk).