Akce je zaměřena především na prevenci před podvodníky, jejichž cílovou skupinou jsou právě důchodci. "Ty si podvodníci vybírají zejména kvůli skutečnostem, které s sebou přináší stáří. Je to pokles fyzické kondice, pomalejší reakce nebo celkové zhoršení zdravotního stavu. V souvislosti s tím může docházet k omezení sociálních kontaktů, které má schopnost v některých případech přerůst, až k úplnému osamocení. A právě izolace nahrává podvodníkům, kteří této situace využívají," uvedla policejní mluvčí Hana Kroftová a dodala, že těmto pachatelům se snadno podaří navázat s takovými seniory kontakt a lehce si umí získat jejich důvěru. "Pachatelé při tom někdy zneužijí i fyzického omezení starých lidí," uvedla.

Proto policisté plzeňského krajského ředitelství vytvořili projekt, podpořený finančně Ministerstvem vnitra. V rámci projektu vytvořili kalendář, ve kterém každý měsíc doprovází jedno téma s preventivními radami.

Náves v obci Sytno s kaplí.
Na návsi stávala kaple, která ustoupila silnici. Postavena byla po povodni

A s kalendářem se policisté rozjeli do domovů pro seniory, klubů, spolků a dalších zařízení, kde se starší obyvatelé setkávají. "Oslovení senioři si za přítomnosti policejní preventistky vyslechnou aktuální trendy trestné činnosti. Zřetel je kladený právě na trestnou činnost páchanou v kyberprostoru, kde jsou senioři upozorňováni na nové strategie ze strany podvodníků," popsala mluvčí.

Policisté podle jejích slov se seniory debatují o tématech, která se týkají bezpečného chování na internetu a sociálních sítích. "Opomíjeny nejsou ani známé legendy, kterými se pachatelům stále daří některé seniory oklamat. Preventivní rady jsou věnovány také dalším tématům, jako je například bezpečný pohyb v silničním provozu, bezpečné nakupování či ochrana svého obydlí. Cílem je osvěta v těchto rizikových oblastech, protože naším přáním je, aby obětí mezi seniory bylo co nejméně," dodala Kroftová.