Deníku se dostalo informace, že Policie České republiky uvažuje o stálé přítomnosti policistů v oblasti příhraniční Folmavy. Zajímalo nás, zda se informace zakládá na pravdě a případně v jakém časovém horizontu lze s přítomností policistů v příhraničí počítat.

„V podstatě po vyhodnocení bezpečnostní situace u hraničního přechodu Folmava bylo rozhodnuto, že by tam vzniklo nikoliv obvodní oddělení, ale stanice. Vše je závislé na nové systemizaci Policie Plzeňského kraje. Pakliže bude návrh schválen v té podobě, jak byl předložen krajským policejním ředitelem, mohli by být policisté přítomni ve Folmavě od 1. 1. 2013," potvrdil informaci Lubomír Martinec, vedoucí Územního odboru PČR Domažlice s tím, že policisté by měli mít ve Folmavě své prostory.

Na internetových stránkách však nabízí Ministerstvo vnitra ČR k prodeji nemovitosti a pozemky v Horní Folmavě, konkrétně se jedná o areál býval roty PS, který policie využívala. Již je jasné, kde by měli policisté zázemí?

„Máme výbornou spolupráci s Obecním úřadem v České Kubici a jsme domluveni s panem starostou Korandou, že by byl ideální pronájem tří místností v dnes již obecním objektu přímo na hranicích, bývalé celnici. Jsou tam volné prostory a k nim bychom měli k dispozici i dvě garáže, které nejsou předmětem zmíněného prodeje," odpověděl šéf policistů našeho regionu.

Dostali jsme se i k důvodu, proč je při nové systematizaci Policie ČR o této změně, která obnáší mimo jiné i zvýšený dohled zejména na asijských tržnicích, vůbec přistupováno. Jsou tržnice, kde se při kontrolách průběžně přichází na prodej nelegálního zboží a také drog, důvodem k zesílenému dohledu strážců zákona? Má snad zájem na přítomnosti policistů ve Folmavě německá strana?

„Jednou z okolností je apelace z německé strany, neboť úzce spolupracujeme s kolegy z Německa, ale hlavním důvodem jsou naše vlastní zjištění při kontrolách a potřeba nastolit pořádek a zajistit bezpečnost v daném území," vysvětlil Martinec s tím, že folmavská stanice by spadala pod domažlické obvodní oddělení.

„Vítáme to zejména kvůli bezpečnosti občanů a jejich majetku, iniciativa částečně vzešla i od nás. V okolí přechodu totiž existují nešvary jako prostituce, drogy a zvýšená kriminalita," prohlásil starosta České Kubice Vladimír Koranda.

Co by říkali zřízení služebny policie ti, kteří mají ve Folmavě nepříjemné zkušenosti?

„Já bych pravidelnou přítomnost policie jedině uvítal. Stává se, že nám nějaký kamion v noci nabourá do zdi prodejny a ráno přijdeme a jenom koukáme," kvitoval záměr podnikatel Hynek Tichý.

„Dokud byly dráty, byl tu úplný klid. Co se tu děje dnes, hrůza povídat," sdělil nám obyvatel pohraniční vsi, který si nepřál být jmenován.

K pěti současným místům, obvodním oddělením PČR v Domažlicích, Horšovském Týně, Kdyni, Holýšově a Poběžovicích by měla přibýt služebna ve Folmavě.